Labin: Počeo Transart festival 2010: Predstavljen 3D okoliš podzemnog grada

Labin: Počeo Transart festival 2010: Predstavljen 3D okoliš podzemnog grada

12.9.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Trodimenzionalni okoliš virtualnog podzemnog grada u izgradnji - i to u stvarnim dimenzijama, položaju i situacijama bivšeg rudnika, dobivenim njegovim laserskim mjerenjem - predstavljen je u subotu u KUC-u Lamparna na početku desetog Transart festivala.

Tema jubilarnog izdanja je upravo "Underground City XXI - Europska interdisciplinarna platforma", dvogodišnji projekt udruge Labin Art Express XXI.

Kroz 3D model, koji je razvio francuski Libat, posjetitelji će u kulturno-umjetničkom centru, poručuju organizatori, moći putovati (otkrivati razne vrste ćelija i tunela) do petka (od 19 do 22 sata).

Ideja je da se virtualni model krene puniti radovima umjetnika, arhitekata, a cilj ove inačice grada jest ubrzati realizaciju poodavno predstavljene ideje - pretvaranja bivšeg rudnika ugljena u Labinu i Raši u pravi podzemni grad.

Libat, partner udruge LAE XXI, predstavio je i dosad razvijenu projektnu dokumentaciju - fotografije rudnika, 3D crteže i slike inspirirane rudnikom, te druge materijale. Uz to, izloženi su grafički radovi studenata Prague Collegea na temu "Underground City XXI" koji se mogu razgledati do subote (od 19 do 22 sata).

Subotnju večer zaključio je Dean Zahtila gastro-performansom skupine Metal Guru pod nazivom "Ketama", doduše bez najavljenih Sanje Švrljuge i Vladimira Dodiga Trokuta. Djelo je koncipirano na način da hranu - od pripreme do konzumacije - tretira kao umjetnički čin, akciju kojom se želi utjecati na čovjekove osjete i emocije, i to napadajući sva čula.

"LAE-a, baš kao i naši prethodnici rudari, spada u skupinu onih kojima su za izražavanje dovoljne samo crna i bijela boja", kazao je Zahtila prije nego je rijetkim posjetiteljima poslužio "prvo - crno jelo", pidoće na buzaru, i to izravno na foliju duž stola s na sredini ugrađenim monitorima. Uslijedili su bakalar i crni tartufi.

Inačicu istog performansa Metal Guru već je izvodio na međunarodnim kulturnim manifestacijama, a "Ketama" će biti ponovljena u Beču, gdje Transart gostuje od 4. do 10. listopada.

U Labinu festival traje do 1. listopada, a nastavlja se u petak, kada će se site-specific instalacijom "Underground City in a City" predstaviti Miha Turšič iz Slovenije. (I. RADIĆ)

 

transart lamparna kuc lamparna podzemni grad podzemni grad labin lae dean zahtila