Labin po broju prijavljenih kaznenih djela po broju stanovnika na začelju (1 kazneno djelo na 102 stanovnika)

Labin po broju prijavljenih kaznenih djela po broju stanovnika na začelju (1 kazneno djelo na 102 stanovnika)

5.3.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Nedavno je istarska policija razotkrila šesnaestoricu muškaraca koji su u grupi počinili više kriminalnih djela na području Istre, među ostalim za pljačke bankomata u Tinjanu i Svetom Lovreču, provale i krađe u Poreču i Pazinu te pokušaj ubojstva u Plovaniji. Čak petnaestorica od njih su iz Poreča ili šireg područja toga grada.

Od 2007. pa zaključno s proteklom godinom broj prijavljenih kaznenih djela na području djelovanja Policijske postaje Poreč u stalnom je porastu, i to 2007./2008. za 3,3 posto, 2008./2009. za 10,6 posto i 2009./2010. za 0,4 posto. Stalni rast evidentiran je i u Policijskoj postaji Umag, dok oscilacije od minusa do plusa bilježe preostale policijske postaje: Pula, Buje, Buzet, Labin, Pazin i Rovinj.

Kakva je slika kriminaliteta kada se kaznena djela stave u neki drugi kontekst, primjerice u odnosu na broj stanovnika na području koje pokriva pojedina policijska postaja ili pak po naravi kaznenih djela?

Svake se godine najviše prijavljenih kaznenih djela bilježi u Puli. Lani ih je prijavljeno 2.783, a slijede Poreč, Umag, Rovinj, Buje, Labin, Pazin i Buzet. Zanimljivo je da je u Poreču, po broju stanovnika tri puta manjem od Pule, prijavljeno 1.361 kazneno djelo.

Po broju prijavljenih kaznenih djela u odnosu na broj stanovnika primat pripada Bujama, a na začelju je Labin. Na području Buja jedno kazneno djelo počini se na svaka 12,4 stanovnika, a u Labinu na svaka 102. Tako ispada da je Bujština kriminalom najugroženije područje i da je svaki 12. stanovnik Buja počinio kazneno djelo. Međutim, nije tako.

Naime, najviše kaznenih djela koje evidentira Policijska postaja Buje zapravo se odnosi na ona počinjena na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, a počinitelji su većinom osobe koje ne obitavaju na Bujštini.

Osobna sigurnost u svakodnevnom životu građana, isključimo li promet i terorizam, zapravo je najugroženija lopovlukom. Lopovska djela u policijskoj se statistici ubrajaju u opći kriminalitet, koji broji najviše takvih djela, a slijede ona iz domene zloporabe droga. Na udaru lopova našli su se razni objekti i motorna vozila, a najviše se kralo u Puli, a potom slijede Poreč, Umag, Rovinj, Labin, Pazin, Buje i Buzet.

Iako su pljačke banaka najspektakularnije, u Istri ih zadnjih godina nema. Razbojnicima su lakša meta od banaka u zadnje četiri godine bile pošte. Po jedna im se našla na udaru 2007. i svake iduće godine, zaključno s lanjskom. Tih su godina orobili po dvije do tri kladionice, lani čak četiri, te po dvije benzinske postaje. "Radišniji" su bili u trgovinama, a naročito na nezaštićenim, otvorenim prostorima.

Prošle godine lopovi su nakon dvogodišnjeg zatišja ponovno operirali po uredima. Zanimljivo je da džepara u Istri gotovo nema. (Silva BODLAJ IVAŠIĆ)

 

kazneno djelo kriminal statistika