Labin: Otpad zlata vrijedan

Labin: Otpad zlata vrijedan

16.8.2009. // Glas Istre

Pivski čep, omot žvakaće gume, iskrivljena ukosnica-gdje biste ih prvo smjestili? U smeće, naravno prije pedantno i trendy razvrstano na papir, metal i plastiku? Jedno je sigurno, ako vidite ove predmete, svakodnevni trash, prezentirane pod nazivom "Golden Trash/Zlatni otpad" u starinskoj vitrini na prvome katu Gradske galerije, prvotni podsmjeh zamijenit će divljenje- ovaj niz odbačenih sitnica izrađen je od srebra, zlata i platine.

Švedski umjetnik Lars Torvaldsson poigrao se trivijalnošću i konzumerizmom naših života, a rezultat je "duhovit hommage overloadu ili prekrcanosti beskrajnom količinom prezrenih predmeta bez kojih je svakodnevni život praktično nezamisliv", kako ga u pratećem letku definira kustosica Maja Briski.

Osim otpadom, Torvaldsson se, u društvu nekoliko umjetnika i studenata likovnih akademija tijekom art radionice bavio i hladnim oružjem. Nadomak Labina, u Šumberu, kovačna radionica majstora Đanija Radovića na nekoliko je dana pretvorena u umjetničku radionicu, a rezultat umjetnikove sklonosti pedagoškom radu, tradicionalnog zanata i razmjene znanja su sklopivi džepni noževi, također izloženi u galeriji. (S. Z.)

Lars Torvaldsson umjetnik otpad likovna akademij zlatni otpad