Labin: Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Labin: Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

5.8.2013. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

risjećajući se s ponosom 05. kolovoza 1995. godine  kada su hrvatski branitelji, među njima i brojni građani Grada Labina i općina Kršan, Raša, Sv.Nedelja i Pićan, za svoju zemlju osigurali pobjedu i neovisnost, danas je na Gradskom groblju Labin polaganjem vijenca na spomen obilježje na Centralnom križu obilježen  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 18. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja koja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata.

 

Vijenac je položila delegacija Grada Labina i općina Raša, Sveta Nedelja i Kršan, predstavnici Udruge antifašističkih boraca Labin, Udruge Josip Broz Tito, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, HVIDR-e Labin, Policijske postaje Labin, Civilne zaštite, Župnog ureda Labin te vijećnici Gradskog vijeća Grada Labina.

U prigodnom obraćanju, Gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika, podsjetio je na vojno-redarstvenu akciju `Oluja` koja je počela na današnji dan 1995. godine. Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj, ne samo operacije Oluja nego i cijelog Domovinskog rata.

 

„Ujedinjeni u različitosti“ moto je Europske unije u kojoj se poštuje i promiče raznolikost nacionalnih identiteta država članica i vjerujem da će se Hrvatska, sada  kad je postala cijenjena članica Europske unije, uspješno integrirati u veliku europsku obitelj te da će jedinstvenim nacionalnim identitetom i posebnostima obogatiti europsku zajednicu, a da pritom ostane jedinstvena, principijelna, slobodna država, rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Tulio Demetlika.

 

Svim građanima grada Labina kao i svim hrvatskim braniteljima te članovima njihovih obitelji, posebice obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su svojim životima utrli put samostalnoj Republici Hrvatskoj upućena je posebna zahvalnost te je minutom šutnje odana počast svim braniteljima, a voditelj Gradskog orkestra Franko Ružić, za sve poginule branitelje odsvirao je prigodnu skladbu.

 

 

državni praznik dan pobjede dan domovinske zahvalnosti demetlika branitelji polaganje cvijeća