Labin | OBILJEŽEN DAN NEOVISNOSTI BIH: U Istri živimo sa najboljima i učimo od najboljih

Labin | OBILJEŽEN DAN NEOVISNOSTI BIH: U Istri živimo sa najboljima i učimo od najboljih

3.3.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Bosna opstoji i opstat će, njezini građani će se dogovoriti a novi mladi koji će doći znati će istinu i nitko ih više neće moći slati na front da se tuku jedni protiv drugih , rekao je na središnjoj proslavi za Istru Dana neovisnosti BiH Muhamed Muratagić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije koji je podsjetio na burnu prošlost Bosne i Hercegovine. Zahvalio je svima koji su pomagali BiH i njezinim građanima u danima agresije ali i onima koji su stali u njezinu obranu i očuvanje granica. Domaćinima u Istri poručio je da Bošnjaci uče od najboljih i da žive sa najboljima te je svim Labinjanima čestitao Dan Labinske republike. Mirsad Srebreneković, predsjednik SDA Hrvatske evocirajući sjećanja na stvaranje države BiH poručio je kako je narod opstao kao i BiH koja je iz svega izašla još jača.

-Naša Bosna živi i živjet će, završio je svoj govor Srebreneković . Hamdija Malić predsjednik udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske rekao je da mu je drago što su bošnjaci sudjelovali u stvaranju Hrvatske države ali mu je žao što Beograd i Zagreb imaju neke pretenzije prema BiH kao i talijani prema Istri i Dalmaciji.

Ne može nama Nijemac ili Turčin biti preči od Hrvata. Mi smo susjedi i komšije koji će kada treba priteći jedni drugima u pomoć. Hrvati u Hrvatskoj su konstitutivan narod i drže 57 posto državnih funkcija iako su u manjini a ako je netko tamo ugrožen to su muslimani. Naši ljudi se druže, pomažu si a bosanski čovjek ima volje, hrabrosti i dostojanstva što je dokazao dolazeći i ovdje na rad u rudnike. Dobrodošli Hrvati u BiH i Bošnjaci u Hrvatsku, rekao je Malić.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić obrativši se skupu u ime grada Labina i susjednih općina istaknuo je da treba ponavljati povijest kako se ona ne bi zaboravila te da Dan državnosti BiH i Dan Labinske republike imaju poveznicu i sličnu priču.

- Volio bih da se svi zajedno družimo, da poštujemo svoje i uvažavamo tuđe, rekao je Glavičić. Istarska dožupanica Giuseppina Rajko prenijela je pozdrave i poruke istarskog župana Valtera Flega za daljnjom suradnjom i suživotom u tolerantnoj i multikulturalnoj Istri. U kulturnom zabavnom programu sudjelovali su KUD Bosna Istarske županije, „Buzetski biseri“ i Vanesa Jakac a Esad Ahmić izveo je svoj recital „Domovini“. Svečanosti su nazočili predstavnici Zajednice Srba u Istri Milan Rašula i Cvija Davidović, slovenske nacionalne manjine Silvija Šutar Vujčić, predsjednik glavnog odbora SDA Hrvatske Kemal Velagić, predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Dalmatinsko-Splitse županije Kadro Kulašin, Selamin glavne imame grada Umaga i Labina Elvedin ef.Posavljak i Hazim ef. Bećirević, Selamin predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa Labinštine hadžija Rasim Čaušević, predstavnici susjednih općina, ostalih bošnjačkih asocijacija i drugi.Vrijedne labinske bošnjakinje pobrinule su se za baklave, tufahije i ostale slastice kojima su nakon svečanog skupa održanog u polivalentnoj dvorani labinske Gradske knjižnice počastile sve goste. (Branko BIOČIĆ)

sda dan neovisnosti bih bošnjaci bosanci cvija davidović manjine