Labin na prirodni plin ujesen 2014. godine / Cijena plina 3,97 kn/m3

Labin na prirodni plin ujesen 2014. godine / Cijena plina 3,97 kn/m3

6.5.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Stvaramo preduvjet da jeftiniji i čišći energent ujesen iduće godine stigne do prvih potrošača u našem gradu, poručio je čelni čovjek Labina Tulio Demetlika na otvaranju radova na odoracijskoj stanici plinskog distribucijskog sustava u Snašićima. Pulsko poduzeće Plinara, koncesionar za izgradnju i distribuciju u Istarskoj županiji, u uređaj koji prirodnom plinu iz Jadrana dodaje miris, uložit će 750 tisuća kuna. Radove obavlja zagrebačka tvrtka Monter strojarske montaže.

- Nakon što realiziramo stanicu krenut ćemo, najranije u rujnu, s izgradnjom prvih 14 kilometara plinovoda za Labin. U idućih mjesec dana očekujemo potvrdu glavnog projekta, što je uvjet za raspisivanje natječaja za izvođača, najavio je direktor Plinare Dean Kocijančić.

Plinovod bi u toj prvoj fazi, vrijednoj između 9 i 10 milijuna kuna, trebao stići do industrijskih zona Vinež i Dubrova, odnosno gradskog naselja Katura. Za Labin je planirano realizirati, i to u narednih pet godina, ukupno 35 kilometara plinovoda. Grad će s Plinarom, najavio je Demetlika, ove godine provesti akciju animiranja građana na prijave za priključke jer će, kako reče, veći interes doprinijeti i bržoj plinofikaciji.

Valter Poropat, direktor Istarske regionalne energetske agencije (IRENA) podcrtao je važnost promocije korištenja plina i u kogeneraciji, proizvodnji električne i korisne toplinske energije u jedinstvenom procesu, što je preporučljivo ponajprije za grijanje, odnosno hlađenje industrijskih postrojenja i hotelskih kuća.

U Snašićima je Plinacro prije šest godina izgradio mjerno-regulacijsku stanicu, prvu stepenicu u plinofikaciji Labinštine, na kojoj ovo gorivo zasad koristi samo Rockwoolova tvornica kamene vune u Industrijskoj zoni Pićan. (Igor RADIĆ)

 

 

Direktor Plinare d.o.o. Pula skrenuo je pozornost da su 01. svibnja 2013. uveli novi način plaćanja naknada za priključenje na mrežu. Priključenje obiteljske kuće do 100 kw iznosi 7.500,00 kuna.

Građanima daju mogućnost da taj iznos otplate kroz pet godina, što iznosi 125,00 kuna mjesečno. Do svibnja ove godine bila je praksa da građani otplate priključak u 12 rata. Cijena prirodnog plina iznosi 3,97 kuna po metru kubičnom, odnosno 0,42 kune po kilovat/satu.

(Labin.hr)

 

plin plinacro plinofikacija energent snašići demetlika plinara valter poropat irena