Labin: Mandat MO-a istekao proljetos, izbori - dogodine!

3.11.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

LABIN -Iako je mandat mjesnih odbora na području Grada istekao još u travnju, novih izbora ove godine neće biti - doznajemo u gradskoj upravi. Gradsko je poglavarstvo zatražilo suglasnost da se oni održe usporedo s državnim izborima, čime bi se smanjili troškovi, ali i, zbog boljeg odaziva građana, dobila realnija slika političkog raspoloženja birača. Nakon nekoliko mjeseci stiglo je negativno mišljenje državne uprave uz obrazloženje da nije uputno da se izbori istog dana održavaju na dvije razine.

Međutim, kako u zakonu nema sankcije za neodržavanje izbora za vijeće mjesnih odbora – pa primjerice u općinama Raša i Pićan oni nikad nisu konstituirani – gradski oci Labina odlučili su da se održe iduće, a ne ove godine! Po slovu zakona vijeća mjesnih odbora više ne postoje, s njima Grad ne bi smio službeno komunicirati, ali to ipak čini, pa će se prilikom izrade proračuna za iduću godinu i njih konzultirati. Od toga će ipak biti malo koristi, jer i kada su formalno postojali, najčešće ih se nije slušalo, što je i doprinijelo brzom opadanju njihova početnog elana.
U prijedlogu proračuna za iduću godinu koji će se sredinom mjeseca naći na prvom čitanju, za izbore za mjesne odbore planirano je 120 tisuća kuna, 20 tisuća kuna više nego što se predviđalo za ovu godinu. Uzme li se u obzir da za osnovni rad sedam mjesnih odbora ide manje od 50 tisuća kuna, ti su izbori više nego skupi, pogotovo što je odaziv građana oko deset posto, a utjecaj tih osnovnih ćelija našeg demokratskog sustava tek je simboličan.
Bez obzira što je upravo SDP dok je bio u oporbi stalno trljao nos IDS-u i sadašnjem koalicijskom partneru zbog podcjenjivanja mjesnih odbora, ni za njegovog mandata nije učinjeno ništa da se afirmiraju. Nisu stvoreni ni prostorni uvjeti za njihovo djelovanje, niti im je dodijeljeno više novca, niti im je – što je najvažnije – omogućeno sukreiranje života u vlastitoj sredini.
Tako bi Labin neodržavanjem izbora za mjesne odbore iduće godine zapravo uštedio, što, međutim, nije kompliment za IDS i SDP, koji od države traže decentralizaciju u odlučivanju, ali istodobno ne smatraju da se i oni na svojoj razini moraju isto ponašati. Ovakvo poigravanje mjesnim odborima, izborima njihovih vijeća te različita praksa – od njihova ignoriranja pa do osnivanja vijeća mjesnih odbora na gradskoj razini u nekim sredinama – trebali bi biti povod budućem sazivu Hrvatskog sabora da iskroje jasan i provedljiv zakon o njihovu djelovanju. I da se pritom ne vade na činjenicu da to nije jedini zakon čije se neprimjenjivanje odmah ne sankcionira, bez čega su ti dokumenti bezvrijedni.

MO labina istekao mandat