Labin je uz najvišu stopu nezaposlenosti u Istri 10,7% na petom mjestu po razvijenosti

Labin je uz najvišu stopu nezaposlenosti u Istri 10,7% na petom mjestu po razvijenosti

21.2.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Novigrad se može pohvaliti titulom najrazvijenijeg grada u Hrvatskoj, a na samom vrhu ljestvice razvijenosti našla se i općina Funtana. Pokazala je to studija Ministarstva regionalnog razvoja koje je u svim hrvatskim gradovima i općinama uspoređivalo stopu nezaposlenosti, prosječni dohodak po stanovniku, proračunske prihode ali i udio obrazovnog stanovništva. Naime, Novigrad je dobio najvišu ocjenu kada su se zbrojili svi kriteriji, a podaci govore da je čak 44 posto razvijeniji od ostatka Hrvatske.

 

S najmanjom stopom nezaposlenosti od 5,2 posto i prosječnim dohotkom po stanovniku od 8.021 kuna, prešišao je i sve istarske gradove koji nemaju razloga biti nezadovoljni jer svi su uvršteni među najrazvijenije u zemlji. Novigradu za vrat puše Umag, a treće mjesto dijele Rovinj i Poreč. Najveći istarski grad našao se na četvrtom mjestu i za 17 je posto razvijeniji od hrvatskog prosjeka, peto je pripalo Buzetu i Labinu, a na začelju, u ovom slučaju pozitivnom, nalaze se Pazin, Vodnjan i Buje.

 

Najvišu stopu nezaposlenosti imaju Labin (10, 7 posto) i Vodnjan ( 10,5 posto), slijedi Pula gdje prosječna stopa nezaposlenosti iznosi 9,8 posto. Najmanje nezaposlenih osim u Novigradu, nalazi se u Buzetu, Bujama, Poreču i Rovinju- oko 6 posto. Kao najveći grad, logično je da Pula ostvaruje i najveći proračunski prihod po stanovniku, a on iznosi 34.422 kuna, dok najmanji ima Buje gdje proračunski prihod iznosi 26.271 kuna po stanovniku.

 

Osim što su najrazvijeniji, u istarskim gardovima živi i najviše obrazovanog stanovništva između 16- te i 65- te godine, a najviše obrazovanih imaju Pula i Poreč (84 posto) nakon kojih dolaze Rovinj i Labin s udjelom od 82 posto dok najmanji udio od 73 posto ima Vodnjan.

I velika većina istarskih općina može se pohvaliti visokim stupnjem razvijenosti, a na čelu se definitivno nalazi Funtana koja je po svim parametrima, čak 47 posto razvijenija od ostatka Hrvatske.

U toj je općini ujedno zabilježen i najviši prosječeni izvorni prihod po stanovniku od 10.115 kuna, a nezaposlenost je 5,3 posto. Uz bok Funtani nalazi se Medulin s indeksom razvijenosti od 42 posto višim u Hrvatskoj, prosječnim primanjima od 6.774 kuna i stopom nezaposlenosti od 6 posto.

Visoko treće mjesto zauzela je Fažana koja je premašuje prosjek za 32 posto, a odmah iza nalaze se Vrsar, Bale, Tar- Vabriga, Kanfanar, Ližnjan i Kršan. Iako daleko razvijenije od brojnih hrvatskih općina, ipak neslavno zadnje mjesto u Istri drže mjesta u unutrašnjosti, poput Oprtlja, Gračišća, Lanišća, Grožnjana, Tinjana i Vižinade.

D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ

  

Istra najrazvijenija županija nakon Grada Zagreba

 

Na listi razvijenosti hrvatskih županija, Istarska je zauzela visoko drugo mjesto, odmah nakon Grada Zagreba. Da se na Poluotoku najkvalitetnije živi potvrđuje statistika odnosno indeks razvijenosti, koji je u Istri 56 posto viši nego u ostatku zemlje i za 30-tak posto niži nego u

Gradu Zagrebu. Prosječna stopa nezaposlenosti u analiziranom razdoblju od 2010.-do 2012. godine u Istri je iznosila 7, 8 posto, proračunski prihod po stanovniku bio je 31.997 kuna, a prosječna primanja bila su 4.884 kuna. Nakon Istarske, razvijenije su Primorsko-goranska,

Zagrebačka i Dubrovačko-neretvanska županija, dok se pri dnu ljestvice nalaze Virovitičko-podravska i Brodsko-posavska županija.

 

Indeks razvijenosti:

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

 

razvijenost indeks razvijenosti zaposlenje ministarstvo regionalnog razvoja obrazovanje dohodak standard