Labin je prvi u državi po broju obnovljenih fasada višestambenih zgrada

Labin je prvi u državi po broju obnovljenih fasada višestambenih zgrada

7.3.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Grad Labin nastavlja energetsku obnovu javnih zgrada pa su tako ove godine na redu Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" i Dječji vrtić "Pjerina Verbanac" za što su odobrena bespovratna sredstva europskog fonda za regionalni razvoj i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a u iznosu većem od 2,8 milijuna kuna. Priprema se dokumentacija za energetsku obnovu zgrade Umjetničke škole Matka Brajše Rašana, u kojoj je smješteno i gradsko kino. O tome, ali i o drugim. Za Labin i Labinjane bitnim stvarima razgovarali smo s gradonačelnikom Valterom Glavičićem. Po njegovim riječima, nakon što je provedena optička infrastruktura, ostvareni su tehnički preduvjeti za uvođenje e-dnevnika u osnovne i srednju školu, kao i e-upisa u dječji vrtić. Modernizacija škola nastavlja se i nabavkom pametnih ploča, kao i podjelom micro-bit računala šestašima, a iduće godine, nadajmo se, i petašima. 

Uskoro nova radna mjesta 

Polovicom travnja treba biti dovršena rekonstrukcija Dječjeg vrtića "Gloria", čime će se osigurati mjesta za svu djecu s područja Labina. Nakon što su rebalansom proračuna za 2017. nabavljeni udžbenici za učenike nižih razreda osnovne škole, u proračunu za 2018. osigurano je više od 400.000 kuna kojima će se po prvi put nabaviti udžbenici svim učenicima osnovnih škola. Najavljuje to gradonačelnik Valter Glavičić, političar novije generacije koji je stigao iz labinskog pogona Elektroiste gdje je bio direktor i naslijedio dugovječnog labinskog gradonačelnika Tulia Demetliku.

- U politici sam od 2010., odradio sve izbore, bio u Gradskom vijeću predsjednik Kluba vijećnika koalicije IDS-HNS-HSU, a lani dobio povjerenje građana da vodim grad. Labin i IDS godinama zajednički grade lijepu razvojnu priču, a moj je plan da to još ubrzamo i proširimo. Mislim da je bitnije od toga da se gradska uprava čim više približi građanima da bismo bolje surađivali i bili još efikasniji, kaže Glavičić.

Kad govori o daljnjim ulaganjima napominje i natkrivanje otvorenog boćarskog igrališta Šćiri, projekta kojim će se labinsko boćanje dodatno popularizirati, što uključuje i rad sa mlađom populacijom. Zadovoljan je što nezaposlenost pada.

- U siječnju ove godine smo imali 4,3 posto nezaposlenih u Labinu, što je ispod prosjeka EU i daleko bolje nego u ostatku Hrvatske. Nažalost, jer mi bismo u Istri voljeli da nam je zemlja ravnomjernije razvijena, svima bi bilo bolje. Taj podatak o nezaposlenosti je sad u svojoj gornjoj točki, a prema ljetu će padati te očekujemo stopu nezaposlenosti ispod 2,5 posto. Čak 350 novih radnih mjesta popuniti će se u našem gradu skorašnjim otvorenjem novih pogona u Poduzetničkoj zoni, turizmu i drugim granama. Prošle je godine tvrtka Valamar Riviera uložila 562 milijuna kuna u obnovu ljetovališta Girandella što je bila i najveća investicija u turizmu za 2017. godinu  na području cijele države. U Poduzetničkoj zoni Vinež sredinom travnja se otvaraju dvije nove tvornice, Euronewpack i Bibetech koje će zapošljavati više od 100 ljudi, a tvrtka Danieli Systec također ubrzo gradi novu proizvodnu halu na 3200 četvornih metara i zapošljava 50 ljudi. Uz to, do ljeta u Starom gradu dobivamo nove smještajne objekte, pa će uz novi Valamarov hotel Rabac postati destinacija s pet zvjezdica, a Stari grad dobiva tri mini hotela visoke kategorije. Do prije koju godinu o tomu smo samo mogli sanjati. A ima još dosta najava izvrsnih projekata. Mislim da smijem reći da u Labinu najbolje tek dolazi, kaže Glavičić. (Branko BIOČIĆ)


fasada valter glavičić energetska obnova višestambene zgrade labin stan