Labin: Iako je 97-godišnja nona već sedam godina u domu za starije, odvoz smeća PLATILA VIŠE OD TRI TISUĆE KUNA

Labin: Iako je 97-godišnja nona već sedam godina u domu za starije, odvoz smeća PLATILA VIŠE OD TRI TISUĆE KUNA

29.10.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Činjenica je da nona posljednjih sedam i pol godina nije proizvela ni grama otpada, a za to je vrijeme uredno platila labinskom komunalnom poduzeću 3.340 kuna. Neka sada komunalno mojoj noni plati kamatu, zato jer su joj totalno nepošteno, na osnovi svojih birokratskih promašenih pravila, uzeli novac, a moja nona na sve to nije mogla uložiti ni prigovor jer je dementna i nepokretna u domu u Raši, kaže naš čitatelj

U povodu novog sustava prikupljanja i naplate otpada u Labinu, javio nam se čitatelj (podaci poznati redakciji) koji nam je rekao da je njegova nona, koja ima 97 godina, već sedam i pol godina štićenica Doma za starije osobe u Raši, ali zato mjesečno mora platiti labinskom komunalnom poduzeću "1. Maj" 37,12 kuna - iako ne proizvodi smeće!

"Činjenica je da ona posljednjih sedam i pol godina nije proizvela ni grama otpada, a za to je vrijeme uredno platila labinskom komunalnom poduzeću 3.340 kuna. Platila je manje, jer su do sada bile niže cijene, ali neka komunalno mojoj noni plati kamatu, zato jer su joj totalno nepošteno, na osnovi svojih birokratskih promašenih pravila, uzeli novac, a moja nona na sve to nije mogla uložiti ni prigovor jer je dementna i nepokretna u domu u Raši. Javno i vrlo konkretno inzistiram da labinski '1. Maj' mojoj noni vrati sav taj novac koji su joj oteli u proteklim godinama", piše čitatelj dajući nam na uvid fotografiju obiteljskih kanti za smeće, lokacije i mjesta gdje one jesu na adresi Katuri 57.

"Na uplatnicama lijepo piše 'stara cijena' od 51,01 kunu, a sada je nova uplatnica na 137,78 kuna. Dakle u ovoj kući sam jedini ja ovdje službeno prijavljen, drugi članovi moje obitelji žive na drugoj adresi, iako ni ja zapravo ne živim u pravom smislu riječi na ovoj adresi. Istovremeno, za usporedbu, naši prvi susjedi na starim Katurama su moji stric i teta, sa svojom obitelji, njih šest živi u kući i njihov račun za smeće iznosi 140,98 kuna. No, moja obitelj i ja nikada nismo imali nikakav pisani ugovor, konkretan dogovor ili bilo koji drugi 'konkretan angažman' s javnom službom labinskog komunalnog poduzeća "1. Maj". Jednom su došli pa su ostavili najprije zelenu kantu za smeće, onda kasnije su došli, pa su ostavili drugu žutu kantu za smeće, to je kao za plastiku? Nikada oni nas nisu pitali treba li nam to, je li nam previše ili premalo, slažemo li se ili ne, ističe nezadovoljni Labinjan te kaže kako je njegova teta išla na 'komunalno' da se tamo s njima dogovori oko njihovog računa te je dobila savjet da uzme dvije kante, jednu veći, a drugu manju, pa da puni jednu od njih ovisno od toga koliko smeća proizvedu ona i njezina obitelj. (Branko BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

prvi maj komunalno režije društvo građani otpad