Labin i Baja u zajedničkom EU projektu "Twinning towns Labin and Baja"

Labin i Baja u zajedničkom EU projektu "Twinning towns Labin and Baja"

12.7.2012. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Danas je u prostorijama Grada Labina održana konferencija za medije povodom prezentacije zajedničkog EU projekta Labina i bratimljenog mu mađarskog grada Baje. U veljači 2012. godine kandidiran je projekt Twinning towns –Labin and Baja na natječaj Europske Unije u okviru Programa „Europa za građane“, Aktivnost 1. Aktivni građani za Europu, Mjera 1.1. Sastanci građana bratimljenih gradova. Europska unija financira do 15 000 eura ovisno o broju sudionika. Europa za građane program je kojim se pruža financijska potpora projektima promicanja „aktivnog  europskog građanstva“.  Program odgovara na potrebu aktivnijeg sudjelovanja građana u izgradnji Europe i potiče suradnju između građana i njihovih organizacija u različitim zemljama s ciljem susreta, zajedničkog djelovanja i razvoja njihovih vlastitih ideja u europskom okruženju, uz poštivanje međusobne različitosti.   

 

Gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika naglasio je da Grad Labin već duži niz godina, kao dugogodišnji grad-partner mađarskog grada Baja, sudjeluje na gastro-kulturnoj manifestaciji „Fišijada“, koja se svake godine druge subote u srpnju, odvija na glavnom trgu u centru Baje. "Ove godine obilježavamo 10. godišnjicu prijateljstva koje je formalizirano 2005. godine potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu i suradnji te će se, tim povodom, na ovogodišnjoj „Fišijadi“ Grad Labin predstaviti sa gastronomskom, kulturnom, turističkom i gospodarskom ponudom kao počasni gost – grad partner", istaknuo je gradonačelnik.

 

U projektu je definirano 5 događaja na kojima se predviđa sudjelovanje oko 100-tinjak sudionika iz Labina i oko 130 iz Baje. Prvi od njih započinje danas otvaranjem izložbe fotografija pod nazivom „Žika Tasić – svjedok vremena“. Izložbu će otvoriti pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Bruno Hrvatin i voditelj Narodnog muzeja Labin Vedran Kos. Uz njih, izložbi će prisustvovati i član obitelji Tasić, Radosav. S obzirom da je izložba inspirirana rudarenjem na Labinštini, posjetitelje će na ulazu dočekati osobe u rudarskim odorama dok će glazbeni dio programa odraditi Nikol Vidak na klaviru odjevena u haljinu inspiriranu rudarenjem. U subotu, 14. srpnja 2012. održat će se susret članova Savjeta mladih Grada Labina i udruge mladih Alfa Albona sa predstavnicima mladih iz Baje, posjet  predstavnika Centra za inkluziju Labin, susret obrtnika i poduzetnika Labina i Baje. Sudionici će izmijeniti primjere dobrih praksi i svoja iskustva djelovanja te dogovarati mogućnosti daljnje suradnje. Istoga dana, u večernjim satima održat će se glavni događaj, otvaranje Fišijade na Glavnom trgu u Baji na kojoj se očekuje oko 20 000 posjetitelja.

 

Eni Modrušan objasnila je da će se na dijelu trga definiranom kao „Hrvatska ulica“ predstaviti Turistička zajednica Grada Labina, Savjet mladih Grada Labina, Udruga mladih Alfa Albona, Srednja škola Mate Blažina, Udruženje obrtnika Labin, Centar za inkluziju Labin, labinski vinari i proizvođači maslinovog ulja, proizvođači keramičkih proizvoda, lavande, Galerija Alvona sa prezentacijom labinskih umjetnika. Uz to, predviđen je kulturni program u kojem će sudjelovati učenici osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ na mehu i sopilama, labinski bendovi Storm i Trio Boom te harmonikaši Osnovne glazbene škole „Matka Brajše Rašana“.

twinning eu projekt baja bratimljenje