Labin: Hoteli i vile u netaknutoj prirodi

Labin: Hoteli i vile u netaknutoj prirodi

27.12.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradsko vijeće Labina na posljednjoj je sjednici, uz protivljenje oporbe, odlučilo od Skupštine Istarske županije zatražiti da se izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja (PPU) omogući gradnja hotela i turističkih naselja u priobalju na potezu od Gondolići do Prtloga. Time su uslišani zahtjevi investitora - pristigli od 2011., kada je posljednji put mijenjan gradski PPU - da se turističko-razvojna područja (TRP) ucrtaju na četiri neizgrađene lokacije: zaseocima Lovronci i Šikuli te na dvije u zaštićenom obalnom pojasu u Dugoj Luci-Prtlogu. Na tim područjima omogućila bi se gradnja ukupno 2.184 ležaja.

Koalicija IDS-HSU-HNS, partnerski BDSH-a te Hrvatski laburisti podržali su takav prijedlog gradonačelnika Tulija Demetlike (IDS) jer smatraju da je riječ o razvojnim projektima koji znače i nova radna mjesta. Oporbeni vijećnici usprotivili su se, ističući da ne raspolažu s dovoljno podataka o megalomanskim investicijama koje će, vele, uroditi betonizacijom, devastiranjem vrijednog prostora, netaknute prirode. Sumnjaju da se pod krinkom razvoja zapravo otvara prostor manipulacijama s prenamjenom zemljišta koje su ulagači mahom već otkupili, uglavnom kao poljoprivredno.

Gradsko vijeće još je ljetos, temeljem zahtjeva tvrtke Maxi Mare u vlasništvu slovenskog poduzetnika, zatražilo pokretanje ciljanih izmjena županijskog PPU-a, kojima bi se unutar zaštićenog obalnog područja Prtloga u dijelu sportsko-rekreacijske zone, predviđene na 18 hektara, omogućila izgradnja hotela i turističkog naselja s depandansama, bungalovima i hotelskim vilama. Novi TRP s 450 kreveta zauzimao bi trećinu zone, dok bi preostalih 12 hektara ostalo rezervirano za sport i rekreaciju. Ne radi se o otvaranju novog građevinskog područja, no dosad se ondje moglo realizirati samo tzv. pomoćne prizemne objekte, površine do 300 kvadrata.

Iznad te lokacije, u zoni od 35 hektara, jugoistočno od ceste Gondolići - Prtlog, urbanizaciju 7,6 hektara i TRP s 380 ležajeva za svoj "ekološki resort visoke kategorije" (hoteli i vile) želi tvrtka za upravljanje poslovnom imovinom Emac. "Betonizacija? Ne daj Bože! Tamo gdje je lijepo mora tako i ostati. Ne zanima nas čak ni more, nego ugođaj te lokacije", istaknuo je Mario Gregori, pomoćnik direktora ove tvrtke sa sjedištem u Londonu i područnim uredima u zemljama Jugoistočne Europe, koja ulaže novac investicijskih fondova. Oporba je, međutim, upozoravala na negativne medijske napise o Emacovim kupnjama zemljišta. (I. RADIĆ)


prtlog investiranje investicija gradsko vijeće šikuli betonizacija apartmani gospodarstvo turizam prostorni plan lovronci emac demetlika