Labin: HOĆE LI SE POVEĆATI PAUŠALNO OPOREZIVANJE IZNAJMLJIVAČA? Prihvatljiva nova odluka uz neka pomicanja

Labin: HOĆE LI SE POVEĆATI PAUŠALNO OPOREZIVANJE IZNAJMLJIVAČA? Prihvatljiva nova odluka uz neka pomicanja

27.11.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ako predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave ne donese odluku u propisanom roku, visina paušalnog poreza po krevetu, odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, određuje se u iznosu od 750 kuna

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak usvojen na sjednici Vlade 9. studenog, daje mogućnost jedinicama lokalne samouprave da donesu odluke o visini plaćanja paušalnog poreza po krevetu. Odnosno po smještajnoj jedinici u kampu u predloženom rasponu od 150 do 1.500 kuna. Ako predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave ne donese odluku u propisanom roku, visina paušalnog poreza po krevetu, odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, određuje se u iznosu od 750 kuna.

Sustav ne stiže pratiti razvoj i kvalitetu

Paušalni porez na području Labina trenutno iznosi maksimalno 300 kuna po krevetu, odnosno maksimalno 350 kuna po smještajnoj jedinici u kampu, ovisno o razredu turističkog mjesta. Stoga je vijećnica Jasminka Radolović iz Rapca s nezavisne liste Nevine Miškulin, na aktualnom satu posljednje sjednice labinskog Gradskog vijeća, pitala labinskog gradonačelnika Valtera Glavičića koji je ujedno i predsjednik Vijeća Turističke zajednice Rabac-Labin, hoće li grad Labin iznajmljivačima povećati sadašnji paušalni porez.

- Kako će se Grad postaviti s obzirom na navedene odredbe, odnosno hoće li poreze povećavati? Ukoliko se paušalni porezi budu povećavali, postavlja se pitanje da li će se prikupljena sredstva usmjeravati na područja sa kojih su sredstva prikupljena, pitala je Radolović.

Glavičić je odgovarajući na postavljeno pitao rekao da su svi složni kako je razvoj turizma jedna od najboljih gospodarskih prilika, koja se događa na cijeloj obali.

- U razgovorima se često puta postavlja pitanje od kuda i gdje se može povećati broj turista. S druge strane postoji opasnost da sustav ne stigne pratiti razvoj ni kvalitetu, a da bi se ulagalo potreban je novac kojeg valja negdje prikupiti, rekao je Glavičić.

Ne usporiti rast i razvoj turizma

- Slažem se da treba imati obzira i paziti da se ne dogodi situacija da budemo gramzivi, i usporimo rast razvoja turizma. I sve one koji su uložili u turističke kapacitete, da dodatno ne opteretimo porezom. Ali moramo biti svjesni da ovaj rast turizma, traži od nas da puno više uložimo u kompletnu infrastrukturu, kao što su ceste, vodoopskrba i sve drugo što je potrebno osim kreveta i osnovnih turističkih ponuda našeg kraja. Kao gradonačelnik i predsjednik Vijeća Turističke zajednice (TZ) Grada Labina, konzultirat ću se s predstavnicima iznajmljivača, restorana, hotelskih kuća, i svi zajedno razgovarat ćemo, a prijedlog će se naći na sjednici Gradskog vijeća do 31. siječnja, naglasio je Glavičić.

Ukoliko tako ne bi učinili, automatski bi išli na 750 kuna sa sadašnjih 300, pa Glavičić vjeruje da to neće napraviti.

- Nakon konzultacija sa svima vama, određeno pomicanje će se dogoditi, ali u nekim okvirima da održimo balans između onoga što pita sustav, cijela infrastruktura i ljudi, koji su jako puno uložili u turističke kapacitete. Dizati porez u nekom velikom postotku ne bi bilo dobro, iako ću reći da smo lani prikupili 560 tisuća kuna na cjelogodišnjoj razini, a složit ćete se, da je to jako mali postotak. Ne znači da mora biti puno veći, ali neki pomak morat će se napraviti, zaključio je gradonačelnik Glavičić. (B. BIOČIĆ)

iznajmljivači paušal oporezivanje porez turizam