Labin: Gradske stipendije djeci podobnih

Labin: Gradske stipendije djeci podobnih

6.12.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kći labinskog slikara i galerista Vinka Šaine, sin direktora Vodovoda Dina Škopca te sin djelatnika gradske uprave Davora Čerljenka, od kojih su Škopac i Čerljenko ujedno i članovi IDS-a, stipendisti su Grada Labina, a da bi to postali, uvaženi su neistiniti navodi o obiteljskoj situaciji ili su mijenjani kriteriji u njihovu korist. Tvrdi se to u anonimnom dopisu pod nazivom ''Stipendiranje studenata na labinski način'' poslanom labinskom portalu Labin.info, gdje je u cijelosti i objavljen.

Upozoravajući da je velika vjerojatnost da potrebitiji stipendiju nisu dobili zbog nepravilnosti i pogodovanja djeci podobnih, pošiljatelj opisuje ''slučajeve'' brucoša Veronike Foške Šaina, Ivana Škopca i Ricarda Čerljenka.

U slučaju V. F. Šaina, studentice I. godine Ekonomskog fakulteta u Rijeci, komisija je, tvrdi se, napravila ''mali previd'', uvaživši navod da spada u obitelj s troje i više djece, za što je dodijeljeno 15 bodova. Međutim, dvojica Veronikine braće su već odrasle osobe, koje već neko vrijeme ne žive kod roditelja te nema troškova uzdržavanja. Jedan od njih je restaurator, koji uglavnom živi u Rijeci, dok drugi živi i radi u Irskoj.

U slučaju zagrebačkog studenta agronomije Škopca anonimni Labinjan navodi da, za razliku od prvog slučaja, postoje čak dva ''previda'': studij agronomije uvršten je u deficitarne tek u rujnu, iako su upisi bili u srpnju, dok je na ime ''samohranog roditelja'' mladi Škopac dobio dodatnih 10 bodova. U dopisu se navodi da ukoliko su roditelji razvedeni, ali uz to i zaposleni i uzdržavaju dijete, ne spadaju u kategoriju samohranih roditelja te se izražava uvjerenost da otac, direktor Vodovoda nema nisku plaću.

Treći labinski brucoš Čerljenko, student računarstva na Tehničkom fakultetu Rijeka, navodi se kao sin IDS-ovca i gradskog službenika s dva radna mjesta, na čiju je intervenciju računarstvo i uvršteno na popis deficitarnih zanimanja, dok primjerice informatike na tom popisu nema.

Dokumentacija objavljena na internetskim stranicama Grada Labina prilično ide u prilog tvrdnjama ovog Labinjana, pogotovo slijed o deficitarnim zanimanjima.

Gradonačelnik Tulio Demetlika odluku o deficitarnim zanimanjima, na ime čega se dobiva dodatnih 40 bodova na natječaju za stipendije, za ovu školsku godinu donio je tek 15. rujna. Ta odluka mijenja istovrsnu iz lipnja prošle godine te obuhvaća studije s područja strojarstva, elektrotehnike, medicine, agronomije, matematike, geografije, biologije, fizike, kemije i povijesti umjetnosti.

U prošlogodišnjoj odluci agronomije nije bilo na popisu, a vrlo je upitno za koje svrhe Gradu Labinu nedostaju baš agronomi. Nadalje, izgleda da je i gradonačelnik učinio previd, koji je morao ispraviti te je 27. rujna dopunio listu deficitarnih zanimanja upravo i jedino – računarstvom.

Inače, u ovoj je školsko-studijskoj godini Grad Labin dodijelio 40 novih stipendija, od kojih 35 studentskih i 5 učeničkih, a iznosi su 750 odnosno 550 kuna mjesečno. Natječaju za stipendiranje pristupilo je 65 studenata i 16 učenika. U Povjerenstvu za stipendije bili su Vesna Šćira Knapić, Bruno Hrvatin i Jasmina Milanović Ružić iz gradske uprave, a odluke o stipendijama i liste stipendiranih dostupne su na internetskim stranicama Grada Labina. (MBM)

 

stipendije stipendija studenti učenici potpisivanje ugovora