Labin: Dokad natjecanja u opijanju umjesto loptanja?

Labin: Dokad natjecanja u opijanju umjesto loptanja?

11.2.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zašto se nedovoljno iskorišteno sportsko igralište uz labinsku Srednju školu Mate Blažine iz mjesta skrivenih noćnih opijanja i divljanja mladih ne bi preobrazilo u višenamjenski prostor za održavanje turnira, koncerata i sličnih večernjih programa?

To je na sjednicama Gradskog vijeća višekratno pitao zastupnik Nevio Gašparini, koji od gradskih vlasti bezuspješno traži postavljanje dva stupa javne rasvjete na kampu za rješenje svih glavobolja.

Nadležne je pokušao osvijestiti nabrajajući da su "veseljaci" na tom igralištu u centru grada ne tako davno zapalili kontejner u gluho doba noći, oštetili golove, pokušavali provaliti u školu, a školske bi spremačice nakon vikenda redovito napunile karijolu razbijenog stakla.

Sve to kumuje prigovorima tamošnjih stanara, češćim dok ravnatelj škole Čedomir Ružić nije postavio rampu i spriječio da razuzdano društvo na igralište dolazi automobilima.

- U Gradu se pozivaju na to da je srednja škola u ingerenciji Županije, no ta ustanova nije ni u Poreču, ni u Rovinju, već se radi o našoj djeci. I taj uništeni kontejner mogao je, eto, već platiti stup javne rasvjete, objašnjava Gašparini, profesor u srednjoj školi.

Sumnja da iz Grada ne trzaju ponajprije zbog, kako kaže, antagonizma između ravnatelja i podeštota Tulija Demetlike jer, "dok je Ružić bio u nekadašnjem Gradskom poglavarstvu zadužen za prosvjetu, inicijative oko srednje škole rješavale su se kudikamo brže".

- Igrališta gradskih osmoljetki, ranije također kritične noćne točke, u međuvremenu su osvijetljena pa ne vidim drugi razlog zašto to ne učine i sa srednjoškolskim, zaključuje Gašparini.

Ravnatelj odbacuje priču o zategnutim odnosima s podeštotom i pripisuje je - "vijećničkoj dioptriji". Veli da je škola primjer dobre suradnje s lokalnom upravom, posebno u projektu Labin - Zdravi grad, na čemu im druge sredine zavide. Dok je bio član poglavarstva, kako kaže, pomoć u postavljanju javne rasvjete predlagala je, istina, i gradska uprava.

- Tada je na igralištu postavljen koš, pričalo se i o zamjeni asfalta. Nije se gledalo čija je škola, županijska ili gradska, već čija su djeca. Očekivali smo tu rasvjetu jer je njeno postavljanje za nas enorman trošak. Predlagali smo da mi plaćamo struju, no sad bi nam i to bio problem. Razumijem da se svugdje steže remen, manjak novca uvijek je opravdanje, no ne bi trebao biti i u prevenciji te sigurnosti učenika, napominje Ružić.

Od gradskog komunalnog pročelnika Ljubomira Buršića doznajemo da će vrlo skoro pronaći vatrogasno rješenje - u postavljanju reflektora na sportskoj dvorani (koja je uz igralište) radi sigurnosti prolaznika. Bandere se, veli, zasad neće postavljati jer se Grad u ovoj godini opredijelio za zamjenu zastarjelih rasvjetnih tijela onim štedljivima u programu energetske učinkovitosti. Inače, dva stupa s priključcima koštala bi, procjenjuje Buršić, 40-ak tisuća kuna. (I. RADIĆ)

 

ljubomir buršić komunalno opijanje mladi igralište