Labin će imati ekipu profesionalnih vatrogasaca osposobljenu za intervenciju na moru

Labin će imati ekipu profesionalnih vatrogasaca osposobljenu za intervenciju na moru

21.1.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Istarski vatrogasci su prošle godine intervenirali 2357 puta što je za 22 posto više nego 2006., a od toga su 571 put gasili požare na otvorenu prostoru ili za 24 posto više, izvijestio je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac na današnjoj konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima požari na otvorenu prostoru ugašeni su u kratku vremenu zahvaljujući ranom uočavanju, pravodobnim dojavama, brzoj intervenciji, ali i dobroj tehničkoj opremljenosti.

- U intervencijama su ozlijeđena četiri gasitelja, jedan teže i tri lakše, a oštećeno je i jedno vozilo, rekao je zapovjednik Kozlevac, dodavši kako su devet požara gasile i zračne snage, odnosno kanader i helikopter.

Govoreći o protupožarnim pripremama za ovu godinu, Kozlevac je istaknuo kako će nakon uspješna tehničkog osposobljavanja istarsko vatrogastvo razvijati sustav za spašavanje na moru. Naime, smatra kako se u hrvatskom vatrogastvu u zadnje vrijeme taj sustav nije razvijao, jer se držalo da je on u ovlasti Lučke kapetanije i Obalne straže.

- Došao je trenutak da i vatrogastvo razvije taj segment koji podrazumijeva osposobljavanje profesionalnih vatrogasaca za intervencije na moru", zaključio je Kozlevac i dodao kako će se u Istarskoj županiji osposobiti takve ekipe u Poreču, Umagu, Puli i Labinu, a u Rovinju već djeluje jedna ekipa za spašavanje na moru.

Kozlevac izvještaj ekipe osposobljenih vatrogasaca spašavanje na moru Obalna Straža Labin Lučka kapetanija požari načelnik