Labin Art Express XXI izdao monografiju o rudarskoj baštini na području bivše države!

Labin Art Express XXI izdao monografiju o rudarskoj baštini na području bivše države!

29.6.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Nedavno je Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI) zajedno s partnerima iz Hrvatske (Polygon), Srbije (Balkankult), Slovenije  (Centar za idrijsko dedišćino), BiH (Manifest –Prijedor i  JP Turizam Banovići) te Crne Gore (Terra Nostra, Mojkovac) izdao monografiju „Rudnici kulture“ koja predstavlja  vrijednu rudarsku baštinu u navedenim državama, ali i njene potencijale za budući  razvoj trenutno uglavnom devastiranih i osiromašenih brojnih, bivših rudarskih lokaliteta.

 

Na više od 200 stranica predstavljeni su rezultati dvogodišnjeg istraživanja, analize i dokumentiranja rudarske baštine na području bivše Jugoslavije, koji pružaju fascinantan uvid ne samo u dugu povijesnu, privrednu i kulturnu tradiciju rudarenja, kao jednog jednog od najvažnijih razvojnih generatora na ovim prostorima koji je odigrao važnu ulogu u ekonomskom i svekolikom razvoju bivše države, nego i u brojne mogućnosti i potencijale korištenja te baštine bilo kao javnih prostora za potrebe lokalnih zajednica bio kao buduće kulturno-turističke atrakcije. Uz tekstove brojnih autora iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH i Crne Gore, monografija je bogato ilustrirana arhivskim i novim fotografijama te ilustracijama nekolicine projekata već provedene ili planirane revitalizacije i prenamjene bivših rudnika. U tom kontekstu ova publikacija jedna je mozaička slika (možda prije kaleidoskopska) koja prikazuje realne situacije na samim lokalitetima, ali i viziju moguće ekonomske i kulturne budućnosti pojedinih lokalnih sredina.

 

Izdavanjem navedene monografije te kratkog, istoimenog dokumentarnog videa, projekt „Rudnici kulture“, započet početkom 2013. godine uz potporu European Cultural Foundation (ECF), ušao je u svoju treću godinu provedbe. Iniciran od strane Labin Art Expressa XXI, ovaj projekt bavi se očuvanjem i revalorizacijom industrijske baštine brojnih bivših rudnika u novonastalim državama na području bivše Jugoslavije te pretvaranjem bivših rudnika u samo-održive javno-kulturne komplekse, putem regionalne suradničke platforme privatnih i javnih organizacija u kulturi. Nastavak projekta i plan aktivnosti za naredne dvije godine (2015.-2016.) dogovoren je na sastanku u Labinu, u siječnju ove godine, na kome su, osim organizatora L.A.E. XXI, prisustvovali: udruge Zvuk i vizije iz Majdanpeka i  Remont iz Beograda (Srbija), Kult-Tranzen iz Strumice (Makedonija), Manifest iz Prijedora (BiH), Terra Nostra iz Mojkovca (Crna Gora) i Loke studio iz Zagorja ob Savi (Slovenija), kao i fondacija Balkankult iz Krušedola (Srbija) te Javna ustanova „Centar za Idrijsko Dedeščino“ iz Idrije (Slovenija). Partnerima je prezentirana navedena monografija i kratki, 15-minutni dokumentarni video, te su usuglašene aktivnosti, zadaci i obaveze partnera u naredne dvije godine. Kako je temeljna aktivnost projekta pretraživanje i analiza svih mogućih izvora informacija o rudarenju na prostoru bivše Jugoslavije, prikupljanje svih vrsta materijala i mapiranje, te obrada i digitalizacija prikupljenih podataka u cilju stvaranje jedinstvene i sveobuhvatne digitalne baze podataka, partneri u projektu obvezali su se nastaviti prikupljati arhivsku i muzejsku rudarsku građu, uključujući video i filmske materijale, koja će uz već postojeću digitaliziranu građu nakon obrade također biti dostupna na web portalu www.rudnicikulture.com. Radi se o prvom projektu sistematizacije opsežne rudarske građe iz čitave bivše Jugoslavije, a rezultat – digitalna baza podataka u neprestanom razvoju – biti će od neprocjenjive i trajne koristi ne samo akademskoj zajednici, već i građanima i široj javnosti.

 

Kako je tijekom dosadašnje provedbe ovog projekta najveći uspjeh i velik odaziv publike bio za mobilnu izložbu radova suvremene/industrijske umjetnosti, koja je prošle godine održana u svim zemljama-partnerima, i to u isključivo u bivšim ili postojećim rudarskim mjestima gdje je ovaj tip događaja vrlo rijedak, izložba će se ponoviti i ove godine na novim lokacijama (Majdanpek i Strumica), a istovremeno Metal Guru, umjetnička frakcija L.A.E. XXI,  planira diljem bivše države i umjetničku akciju kojom bi se podigla vidljivost industrijske baštine: u svakoj državi-partneru odabrati će se jedan ili više napuštenih rudarsko- industrijskih objekata  koji će se obilježiti akcijom postavljanja stiliziranih rudarskih zastava na izabrane objekte. Partneri u Platformi također će predložiti mlade i nadolazeće umjetnike diljem ex-Jugoslavije koji se bave industrijskom umjetnošću, kako bi neki od njih prezentirali svoje radove na ovogodišnjem Bijenalu industrijske umjetnosti (IAB), koje će se održati u Labinu početkom listopada.  Tako će se u svakoj državi-članici platforme organizirati brem jedan kulturni događaj godišnje u kome će se koristiti radovi iz arhive prikupljenih umjetničkih djela, kako bi se podigla i uspostavila veća vidljivost ovog projekta, ali i lokalne rudarske baštine.

 

Ono što bi moglo biti posebno zanimljivo stanovnicima Labina je i skoro pokretanje „Rute rudarske baštine“ u svrhu njene registracije kao „Europske rute kulturne baštine“ pri Vijeću Europe. Rute kulturne baštine Vijeća Europe promoviraju kreiranje identiteta, kolektivne memorije i veza između zajednica, te doprinose razvoju koji je povezan za teritorijalnu koheziju, način života i odnose koji su sačuvani u baštini i krajobrazu kao resursi jedne zajednice. „Ruta rudarske baštine“ povezala bi rudarske lokalitete diljem bivše Jugoslavije, te nekoliko njih iz drugih dijelova jugoistočne Europe (npr. Albanija, Turska,..) u prepoznatljivi turističko-kulturni brend koji bi uključivao aspekte rudarske arhitekture, povijesti, kao i tip organizacije rada specifičan za bivšu državu, koji je uključivao i organizaciju društvenog života rudara (kina, kazališta, sportski klubovi). Rudarske lokalitete na kojima se nalaze i izvozni strojevi i druga napuštena rudarska oprema, ali i kino sale sa starim filmskim projektorima i druge relikvije, pod hitno treba zaštititi kako bi se zaustavila njihova daljnja (i nepovratna) devastacija.  Kreiranje kulturnih ruta u skladu je s modernim europskim trendovima kulturnog turizma, a službeni status pri Vijeću Europe bio bi poticaj inovaciji, kreativnosti, malom i srednjem poduzetništvu i uslužnim djelatnostima, te odlična startna pozicija za daljnji razvoj i investicije u vrijednu rudarsku baštinu. 

 

Do kraja 2015., u planu je i formaliziranje platforme „Rudnici kulture“ kao međunarodne udruge sa sjedištem u Labinu,  čiji će osnivači biti svi dosadašnji i novi projektni partneri, kako bi zajednički konkurirali na međunarodnim tenderima, poput Kreativne Europe, Interrega, i dr.  U tu svrhu, u naredne dvije godine planira se širenje projekta i na druge zemlje Balkana, poput Rumunjske, Bugarske,  Grčke, Albanije i Turske. Predstavnici  udruge Labin Art Express XXI  već su u travnju ove godine posjetili Kosovo (Kosovska Mitrovica, Trepča) i Makedoniju (Kratovo, Zletovo, Probištip) kako bi proširili partnerstvo koje je do sada obuhvaćalo samo Hrvatsku, Srbiju, BiH, Sloveniju i Crnu Goru. Do kraja ove godine biti će izdan i promotivni letak – svojevrsni kulturno-turistički vodič kroz najvrjedniju i najatraktivniju rudarsku baštinu na području bivše države, a biti će dovršeno i snimanje dugometražnog dokumentarnog filma. Postojeće i novouključene partnerske organizacije će kroz ovaj projekt također steći iskustvo rada na međunarodnom suradničkom projektu,  s mogućnošću da neki od njih aktivno surađuju s L.A.E. XXI na nastavku - II. fazi njihovog fundamentalnog projekta "Podzemni grad XXI", koja će se provoditi od 2016. - 2019., ali i razvijati vlastite projekte samostalno ili u suradnji s drugim članovima platforme.

 

Projekt „Rudnici kulture“ do sada  su pored European Cultural Foundation financijski podržali Zaklada „Kultura nova“, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Istarska župnija  i Grad Labin, a vlastitim sredstvima i L.A.E. XXI te projektni partneri, kao i nekolicina gradova i mjesta obuhvaćenih projektom. Tijekom nastavka projekta u 2015./2016. godini glavni će cilj biti priprema prijedlog projekta europske platforme „Rudnici kulture“ u svrhu prijave na natječaj za EU programa „Kreativna Europa“ u listopadu 2016. godine.

 

SRETNO!

Labin Raša monografija knjiga baština Hrvatska Srbija Slovenija partneri Rudnici kulture rudnici kultura Labin Art Express XXI L.A.E. XXI rudarstvo