Labin Art Days: Stari grad u ritmu mladih (Galerija fotografija)

Labin Art Days: Stari grad u ritmu mladih (Galerija fotografija)

30.8.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Možemo li četverodnevni program Art Days, zaključen sinoć radionicom žongliranja "kod špine", čitati kao buđenje mladih Labinjana? Hoće li napokon uzeti loptice u svoje ruke i bacati ih kako žele i sami si kreirati sadržajniju svakodnevicu?

Savjet mladih, tijelo pri Gradskom vijeću, oživjelo je, naime, starogradsku jezgru dovukavši Kočani orkestar, radionicu capoeire, breakdencere, nogometne freestylere… Osim trosatnog derneka uz romsku glazbu, ili pak zabavu uz brazilsku borilačku vještinu/igru, koja je na trgu magnetizirala brojne prolaznike, priređeni su i predstave, performansi, izložbe… Kiša je, nažalost, u finalu uplela prste pa je otkazan koncert dva riječka demo-benda.

- Mladi se bude, ali samo ako im nešto ponudiš. Inače samo pričaju. Potreban je nečiji impuls, a onda se naši vršnjaci odazovu. Tako je bilo i s nedavnim uređenjem zapuštenog igrališta na Katurama. Sandro Benazić je pokrenuo priču, Savjet je financijski pomogao pa se akciji priključilo još 15-ak mladih Katurana, kaže Jelena Batelić, potpredsjednica Savjeta.

I ona se našla među izvođačima na Danima umjetnosti: dobro je odjeknuo interaktivni performans nje, Marija Gigovića i Ivone Kiršić. Cure su u plastičnim haljinama šetale ulicama, a prolaznicima je nuđen kist za slobodno pituravanje "manekenki".

- Poručili smo da svatko može biti umjetnik, da umjetnost svatko shvaća ponaosob. Željeli smo u programu dati priliku prvenstveno mladima stvaraocima - da, kad već slovimo za grad umjetnika, dokažemo svježi kreativni potencijal. Zadovoljni smo odazivom izlagača, njih 15-ak, s obzirom da je riječ o premijernom izdanju. Bilo je svega, od izrađivača nakita i skulptura, slikara do pisaca haiku poezije, kaže Batelić, 25-godišnja diplomirana modna i tekstilna dizajnerica.

Smatra da njenim vršnjacima u Labinu, koji uglavnom "vise po kafićima", nedostaje prije svega centar za provođenje radionica. U njemu bi se, napominje, skrasile i udruge "koje u našoj maloj sredini okupljaju tako puno djece i mladih, a nemaju primjeren prostor". Fali, primjećuje, i diskoklub.

Lamparna?

- Dio tog KUC-a dat je u najam. Još se uvijek, nažalost, nije riješio naslijeđenog lošeg glasa, no Lamparna je obnovljena, sada ima sve uvjete za izrasti u kvalitetan klub, veli Batelić.

Gradska bi uprava, po njoj, trebala, osim kroz radionice udruge Labin - zdravi grad, još poraditi na sadržajima za mlade. Iz prošlog saziva Savjeta mladih bilo je pritužbi da je to tijelo samo privjesak Grada, zadovoljavanje forme, da se koče neke inicijative koje nisu na mot vladajućima?

- Ma, nije tome baš tako. Jest da se mora češće "visjeti" u Gradu, uporno tražiti dozvole, savjete, logističku pomoć… No, rekli su nam da smo u dva mjeseca napravili više nego prošli Savjet u dvije godine. Imamo devet članova uistinu voljnih raditi. Čujemo se stalno, svaki dan dogovaramo akcije, dodaje Jelena.

Dogodine će, najavljuje, nastaviti s Art Daysima, čiji su budžet, kako ističe, 95-posto napunili zahvaljujući brojnim sponzorima. Za listopad spremaju festival fotografije, a prethodno će Savjet biti uključen i u obilježavanje Tjedna mobilnosti. (Piše I. RADIĆ; foto G. NAČINOVIĆ)

 

Fotografije Savjet mladih grada Labina

 

 

savjet mladih grada labina alen halilović sara britvarević salmir mrkaljević mario gigović art days jelena batelić