Labin 8. po transparentnosti proračuna u Hrvatskoj

Labin 8. po transparentnosti proračuna u Hrvatskoj

14.6.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Grad Labin svrstan je na 8. mjesto po transparentnosti gradskog proračuna od 33 hrvatska grada u 2010. godini. Objavio je to Institut za javne financije koji je i proveo istraživanje transparentnosti proračuna 33 grada. 
Ovo priznanje stiglo je kao potvrda transparentnosti rada Grada Labina.


Institut za javne financije proveo je ovo istraživanje uz potporu Center on Budget and Policy Priorities i International Budget Partnership iz Washingtona. Cilj je bio istražiti dostupnost, navodi se u priopćenju Instituta, i kvalitetu informacija u gradskim proračunima te otvorenost gradskih proračunskih procesa javnosti.

Transparentnost je bila definirana kao mogućnost građana da dobiju potpune, bitne, ispravne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Transparentnost lokalnih proračuna – općinskih, gradskih, ali i županijskih koji su zapravo regionalni – je posebice značajna, jer zbog demokratizacije i fiskalne decentralizacije, lokalne jedinice nude sve više javnih dobara i usluga. Kako bi ta ponuda bila što učinkovitija, građani bi morali razumjeti lokalne proračune i aktivno sudjelovati u lokalnim proračunskim procesima. Institut za javne financije istraživanje je proveo nad 33 grada koji su 2001. preuzeli decentralizirane funkcije, čiji prihodi i rashodi čine 60 % prihoda i rashoda svih lokalnih jedinica, i u kojima živi 50% ukupnog stanovništva.

Cjelovito priopćenje o rezultatima istraživanja dostupno je na web stranici Insituta za javne financije.

istraživanje proračun transparentnost labin