Labin 5. grad u RH po izdvajanjima za stipendije sa 93,1 kn po stanovniku!

Labin 5. grad u RH po izdvajanjima za stipendije sa 93,1 kn po stanovniku!

28.2.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Zanimljivim istraživanjem koje donosi portal gradonačelnik.hr, Grad Labin peti je grad u Hrvatskoj po izdvajanjima za stipendije i školarine po glavi stanovnika.

Tako je na listi nakon Rovinja i Cresa, po izdvajanjima za stipendije i školarine po glavi stanovnika sljedeći na listi  Buzet koji izdvaja 104 kune, zatim  Novska (98,9 kuna), a slijede Labin (93,1 kunu), Novalja (77,9 kuna), Novigrad Istarski (76,4 kune), Čakovec (75,4 kune), Biograd na Moru (74,7 kuna), te Mali Lošinj (74,4 kuna).

Grad Labin u 2017. godini izdvojio je više od milijun kuna za školarine i stipendije učenicima i studentima, a gradonačelnik Valter Glavičić kaže da je Labin oduvijek mlade postavio na visoko mjesto prioriteta.

“Smatramo da je to ulaganje u našu zajedničku budućnost. Ponosni smo na ostvareno, jer našim mladima nastojimo pružiti što bolje uvjete tijekom njihovog školovanja. Konkretno, za stipendije izdvajamo milijun kuna godišnje te u ovom trenutku stipendiramo ukupno 159 učenika i studenata. Iznosi koje primaju stipendisti Grada Labina su za studente 750 kn, a za učenike 550 kn te se isplaćuju kroz deset mjeseci godišnje. Važno je naglasiti kako se važećim pravilnikom potiče i izvrsnost, tako da učenici s prosjekom ocjena od 4,60 i više te studenti s prosjekom ocjena od 4,00 i više ostvaruju pravo na dodatnu, nagradnu stipendiju. Svjesni i trenutne situacije te deficitom određenih zanimanja, učenike i studente koji pohađaju takva usmjerenja stimuliramo posebnim bodovanjem deficitarnih zanimanja te im time olakšavamo put do stipendije“, ističe Glavičić.

Labinska gradska uprava je nedavno s predstavnicima gospodarstvenika iz grada raspravljala o mogućnostima novih modela stipendiranja koji bi uzeli u obzir deficit radne snage, te će se budući modeli stipendiranja temeljiti upravo na zahtjevima tržišta rada, a brojni će se gospodarstvenici uključiti u sam proces stipendiranja, stoji u odgovoru gradonačelnika.

„Zajednički zaključak jest taj da kvalitetne ljude želimo vraćati u Labin nakon njihovog školovanja. Konkretne stipendije su daljnji korak koji želimo napraviti te dosadašnji način stipendiranja sve više prilagođavati suvremenim potrebama. Upravo stoga, razgovori s gospodarstvenicima i zajedničko djelovanje doprinose budućim kvalitetnim ulaganjem u našu zajedničku budućnost. Zbog očitog deficita visokoobrazovanih kadrova, sljedeći raspisani natječaj za stipendije bit će nešto drukčiji. Vjerujemo kako će novi natječaj biti prilagođen uvjetima današnjice ali i veoma poticajan za sve naše studente. Bit će jedan od rijetkih takvih modela u Hrvatskoj, a krajnji nam je cilj, i onaj najvažniji, da svi naši studenti svoj život nakon obrazovanja nastave u rodnom Labinu“, kaže gradonačelnik Labina.

Cjelokupan tekst o izdvajanjima za stipendije pogledajte na portalu gradonacelnik.hr.

stipendije obrazovanje labin statistika