Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Labin: 2. kolovoza obilježavanje 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja - Program

Labin: 2. kolovoza obilježavanje 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja - Program

21.7.2015. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

`Ponosno i dostojanstveno obilježit ćemo 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja. Tim povodom formirali smo i organizacioni odbor koji čini 11 članova. 2. kolovoza imat ćemo četiri značajna događanja`, istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika. 

 

U sklopu obilježavanja, u jutarnjim satima položit će vijenac na Gradskom groblju te sat vremena kasnije održati misa za branitelje u Župnoj crkvi u Starom gradu. Potom, u 18:00 je sati zakazano otvorenje Doma hrvatskih branitelja Labin, svečani mimohod prema Parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata te otkrivanje skulpture akademskog kipara Petra Doića `Vrata u bolji život`. Himne „Lijepa naša domovino“ i „Krasna zemljo“ interpretirat će Elis Lovrić, a skulpturu će otkriti predstavnik branitelja Josip Načinović i predstavnik antifašista Leopold Družeta.

 

U nastavku slijedi svečana akademija u Parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata na kojoj će nastupiti Antonio Mrzlić i Nicole Vidak, Mješoviti pjevački zbor „Giuseppina Martinuzzi“, Klapa Labin, Aleksej i Silvija, Diego Zulijani te pjesnikinja Neda Milenkovski. Očekuje se dolazak istarskog župana Valtera Flega, generala pukovnika Marijana Marekovića te predstavnika Ministarstva branitelja. Obilježavanje 20. obljetnice Oluje završit će prigodnim domjenkom.    


Inicijativu za postavljanje skulpture potakle su braniteljske udruge, čiji je predstavnik, Enes Suljić, predsjednik labinske HVIDR-e, prisustvovao konferenciji. Pohvalio je inicijativu Grada Labina o otvaranju Doma hrvatskih branitelja. `Vjerujem da je riječ o pilot projektu. Dobro je da su sve braniteljske udruge na jednom mjestu, kako one koje njeguju antifašizam, tako i one proizašle iz Domovinskog rata. Podloga je to za još bolju suradnju, a želimo da prostor postane mjesto okupljanja svih branitelja`, dodao je.

Prigoda je to bila da se pozove više od tri tisuće branitelja, koliko ih broji Labinština, na obilježavanje 20. obljetnice. Svim učesnicima bit će podijeljene majice s otisnutom skulpturom "Vrata u bolji život". Pored navedenih, današnjoj su konferenciji nazočili i Gianvlado Klarić načelnik Općine Sv. Nedjelja, načelnica Općine Raša  Glorija Paliska Bolterstein, Vlado Peršić zamjenik načelnika Općine Kršan, Bruno Miletić zapovjednik 3. bojne. Manifestacija se održava u organizaciji Grada Labina i općina Pićan, Kršan, Raša i Sveta Nedelja.

 

 

oluja domovinski rat bruno miletić park hrvatskih branitelja obljetnica polaganje vijenaca