Labin - Loši dani za male trgovine - svakim danom ih sve više zatvara svoja vrata

Labin - Loši dani za male trgovine - svakim danom ih sve više zatvara svoja vrata

18.9.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Tri labinske trgovine - dvije odjećom i parfumerija - ovih dana zatvaraju vrata zbog slabog prometa. Pojedine su prestale raditi još ranije, a u Udruženju obrtnika najavljuju da će se još njih zatvoriti. To, naravno, povlači i gubitak radnih mjesta.

- Pogađa nas kriza, dolazak velikih trgovačkih centara, visoka najamnina… Koma je! Bojim se što će biti zimi. Čujem da se još neke kolege spremaju staviti ključ u bravu, a vlast, ni državna, ni lokalna, ne čine išta da olakšaju poslovanje obrtnicima. Možemo samo kukati zašto nam u Gradu ne smanjuju doprinose, od komunalne naknade nadalje, te ostale namete, pa barem zimi, kaže Valter Karlović, predsjednik Udruženja obrtnika.

Na tu temu najavljuje skori razgovor s labinskim gradonačelnikom Tulijom Demetlikom, no, kako primjećuje, i gradski je proračun "u klincu" pa se ničemu ni ne nada.

Vesna Dragolin, koja nakon 21 godinu zatvara parfumeriju i poklon-trgovinu "Veta", također se žali na bezbroj nameta.

- Pala je kupovna moć, a davanja obrtnika stalno rastu. Ispadamo zbilja premali za takav sustav, praktički «posljednji Mohikanci". Jedino nam je najmodavac, također obrtnik, izašao u susret spustivši cijenu prostora, kaže Dragolin.

- Nudili smo kvalitetnu robu, no sada više prolazi jeftinija, ona iz kineske trgovine ili sa sajma. Tražili smo i putem Udruženja obrtnika da na sajmu, ako ga se već ne može ukinuti, barem vrijede isti uvjeti kao i za nas - dakle, deklarirana roba, izdavanje računa... Jedino davanje štandera je tzv. placarina i to ne može biti lojalna konkurencija, napominje Dragolin.

"Neka obrtnici kažu koliko prostor plaćaju privatnicima u odnosu na ono što ih na istoj lokaciji traži Grad za njegove kvadrate! Triput više! Ne mora uvijek Grad biti muzara koju će svi sisati", tvrdi labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, odbacujući optužbe da lokalna vlast ne potiče obrtnike. Poziva se, naime, na pisanje poslovnog tjednika Lider, koji je Labin svrstao na drugo mjesto (iza Rijeke) po poticajima poduzetnicima.

- S predstavnicima Udruženja obrtnika razgovarat ćemo o zonama zakupa poslovnih prostora, razmisliti o definiranju onih sezonskih, za djelatnosti vezane uz turizam. Možemo raspravljati i o komunalnoj naknadi, ali riječ je o malim iznosima, a taj namet, uostalom, plaćaju svi građani, kaže gradonačelnik.

Tome da Labinjani, pogotovo mlađi, kupuju u većim sredinama vjerojatno kumuje upravo - ponuda. Nitko se, naime, nije kvalitetnije dugoročno i sveobuhvatno zabavio odjećom za tu generaciju. "U malom se gradu s rijetkim trgovinama i ne može zadovoljiti sve kriterije. Mladi jednostavno traže više", zaključuje Zlata Kljajić, voditeljica butika Elegant, koji se ugasio. (I. RADIĆ)

 

trgovine gospodarstvo kriza recesija obrt