Labin - četrdesetak radnika bez posla

Labin - četrdesetak radnika bez posla

3.10.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Četrdesetak radnika labinske tekstilne tvrtke Daina Tex, koji trenutno koriste godišnji odmor i kompenzacije, još ne zna hoće li se vratiti na posao. Dosadašnji partner iz Italije prestao je toj tvrtki slati narudžbe za tzv. lohn poslove, potvrdio nam je jučer direktor Milivoj Mrkoci, koji trenutno pregovara s dvije tvrtke o preuzimanju pogona.
- Jedna od njih uputila nam je ozbiljno pismo namjere. Nadamo se da će, dođe li do prodaje, odmah po kupnji početi proizvodnja, rekao je Mrkoci, koji je napomenuo da im je cilj da kupac nastavi proizvoditi, a ne da samo postane vlasnikom nekretnine.
Radnici trenutno koriste uobičajeni godišnji odmor te nadoknade za radne subote tijekom sezone, odnosno u vrijeme povećanog obima posla. Po njegovim riječima, kako se mijenjaju sezone odijevanja, tako se koriste i godišnji odmori, koji »padaju« u travnju i rujnu te listopadu. Na tržištu tekstila vrlo je oštra konkurencija, kazao je Mrkoci. Dodao je da će o novom vlasniku pogona ovisiti i sudbina radnika.
Hala te tvrtke na Ripendi kraj Labina jedan je od rijetkih novih poslovnih objekata izgrađenih koncem devedesetih. Kapaciteta stotinjak osoba, proizvodnja je počela početkom rujna 1999. Pokrenulo ju je poduzeće Daina Tex u vlasništvu talijanske tvrtke Daina iz Mire kraj Venecije, koja je uložila 2,5 milijardi lira. Daina Tex tada je preuzela svih pedesetak radnica bivšeg poduzeća Album, u vlasništvu jednog talijanskog poduzeća i obitelji Mrkoci. Zbog makroekonomskih okolnosti i uvjeta u kojima danas posluju tekstilna industrija i ostale grane vezane uz izvoz, a posebno zbog precijenjene kune, Mrkoci je svojedobno za naš list izjavio da je Album morao obustaviti proizvodnju tekstila za stranog naručitelja.

bez posla gospodarstvo Labin tvrtka