Kupujmo talijansko, ali u Italiji - usporedba cijena preko granice

Kupujmo talijansko, ali u Italiji - usporedba cijena preko granice

5.5.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Niže cijene, još uvijek bolji izbor, ali i sve veći revolt ljudi zbog svakodnevnog poskupljenja namirnica u Hrvatskoj glavni su razlozi što se sve više Istrana opet upućuje u kupovinu preko granice. Šoping migracije subotom ili u dane naših blagdana očite su već na samoj granici gdje, na parkiralištima ispred trgovačkih centara poput Famile i Eurospina, svaka treća registarska tablica počinje s PU.

U autima najčešće mlađi bračni parovi, po dvije-tri kolegice s posla, zetovi s punicama… Osim pulskih, na parkiralištu se vide i brojne riječke tablice. O tome što ih je nagnalo da se zapute u prekogranični šoping, nekolicinu smo upitali prošle subote.

Riječanka Nevenka Vlah odala nam je da preko granice kupuje apsolutno sve, osim odjeće jer veliki izbor ima i u Rijeci. U Trst, veli, često i samo do granice, dolazi sa suprugom i dvije kćeri, jedanput ili dvaput u mjesecu, odnosno prema potrebi, kada potroše ono što su kupili prethodnog puta.

 

- Sve se isplati, od deterdženta za robu do ulja, brašna, šećera, pašte, Nutelle. Čak i WC papir kupujemo ovdje, ispričala nam je Nevenka, uz riječi da na špežu uglavnom potroši oko sto eura pa problema s carinom nema.

U priču se ubrzo uključio i njezin suprug dodajući da im do granice treba oko 12 litara benzina, odnosno oko 90 kuna, no na špeži uštede barem duplo više. Na naše pitanje kada su se odlučili ponovo u kupovinu preko granice, supružnici vele da su nekada kupovali u Trstu, do 2002. godine, kada su zbog brojnih marketa koji su se otvorili kod nas, tu tradiciju prekinuli.

No, od lani, na nagovor suprugine kolegice, krenuli su opet. Ponekad se, pričaju nam, kolegice s posla u špežu upute zajedno, podijele troškove puta pa je kupovina još povoljnija.

Špežu, kako vele, kupuju u među Istranima popularnom Eurospinu. U njemu nema mnogih poznatih brendova pa po nezaobilaznu Nutellu skoče u Familu.

U Eurospinu nema brendova, proizvoda s etiketama na koje je većina navikla, no oni koju ga pohode tvrde da su proizvodi kvalitetni, a cijene i više nego prihvatljive. Kako i ne bi bile kada se većina osnovnih namirnica prodaje za manje od eura.

Tako je, primjerice, litra i pol vode 0,14 centi, dok gazirani sokovi koštaju 0,35 centi. Kilogram običnoga brašna je 0,49 centi, kilogram riže ili špageta može se kupiti već od 0,35 centi, sol košta 0,13, a kilogram šećera 0,85 centi. Mada ovdje nema mnogima toliko mile Nutelle, teglica čokoladnog namaza od 400 grama košta 0,99 eura, odnosno oko sedam kuna. Maslac, kojemu je cijena u Hrvatskoj u zadnje vrijeme podivljala te košta od 14 do 18 kuna, ovdje se i dalje može kupiti za euro. Dakle, duplo je jeftiniji.

Unatoč tome što mnogih poznatih proizvoda nema, neki se ipak prodaju po povoljnijim cijenama nego preko puta, u Famili. Primjerice, dok je kilogram parmezana Grana Padano u Famili 13 eura, u Eurospinu košta deset, barem za našeg posjeta. Vikend nakon Uskrsa po veoma su se povoljnim cijenama, od samo nekoliko eura, mogli naći i blagdanski proizvodi poput colombina ili velikih čokoladnih jaja.

S istočne obale Istre na granicu je stigla obitelj iz Labina. Iako u novine nisu htjeli imenom, rekli su nam da su u Trst, nakon pauze od nekoliko godina, opet počeli dolaziti nešto prije Nove godine i od tada dolaze redovito svaki mjesec. No, neke su stvari, vele nam, i tu u međuvremenu poskupile. Uz riječi da ovdje dolaze po sve - mlijeko, brašno, šećer, rižu, paštu, sokove, navode da u svome gradu doslovce kupuju samo kruh te voće i povrće.

- Revoltiran sam cijenama u Istri i neki me inat tjera da pređem granicu i ovdje ostavim svoj novac. Mislim da su cijene kod nas jako napuhane i radije ću sjesti u auto i doći kupiti što trebam u Trst ili Kopar. A naši, neka propadnu ako treba, na meni neće zarađivati, ogorčeno nam je ispričao ovaj Labinjan dok je slagao špežu u prtljažnik. (Borka PETROVIĆ)

 

proizvodi kupovina špeža italija šoping trst