Kulturna ruta ATRIUM dobila certifikat Europske komisije

Kulturna ruta ATRIUM dobila certifikat Europske komisije

18.4.2014. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Proteklog je petka, 11. travnja Europska komisija dala službeni certifikat kulturnoj ruti ATRIUM, čiji je član i suosnivač i Grad Labin. Tim povodom, danas je održana konferencija za medije gradonačelnika Grada Labina Tulia Demetlike koja je istovremeno bila povezana videokonferencijom s talijanskim Gradom Forlijem, sjedištem Međunarodne udruge ATRIUM.

 

Podsjetimo se da je udruga ATRIUM osnovana 15. lipnja 2013. godine u Forliju (Italija). Predsjednik udruge je Patrick Leech iz Forlija, a potpredsjednica Irina Belušić Maggi, savjetnica u gradskoj upravi Grada Labina. Putem videokonferencije prisutnima su se obratili predsjednik udruge ATRIUM Patrick Leech i gradonačelnik Forlija, Roberto Balzani. Oboje su izrazili izuzetno zadovoljstvo velikim uspjehom projekta, koji je certificiranjem kao 27 kulturne rute u Europi dobio priznanje za svoj dosadašnji rad.

 

U projekt ATRIUM punog naziva Arhitektura totalitarnih režima XX stoljeća u gospodarenju urbanim razvojem, od samog početka bilo je uključeno 18 partnera iz 11 zemalja, dok je u udruzi trenutno 13 partnera uključujući i našu susjednu općinu Raša. Zajednička želja svih partnera je da se fokusiraju na arhitektonsko nasljeđe različitih totalitarnih režima koji su u kulturnom i povijesnom smislu obilježili dvadeseto stoljeće u njihovoj sredini.

 

Konačni cilj projekta ATRIUM bio je upravo stvaranje kulturne turističke rute kojom stvaramo novi turistički proizvod i mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta. Kulturna ruta mora se certificirati svake tri godine, a ubrzo će se održati i prva edukacija turističkih vodiča koji će turiste voditi po itineraru nove kulturne rute, rekao je gradonačelnik Demetlika.

 

Anamarija Lukšić, pročelnica odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju naglasila je kako je sjedište udruge ATRIUM u Forliju međutim u svim gradovima partnerima otvorit će se podružnica odnosno ured.

atrium demetlika turizam anamarija lukšić arhitektura