Kukurini: Obitelj Baćac otvorila salu za degustaciju vina

Kukurini: Obitelj Baćac otvorila salu za degustaciju vina

26.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

PIĆAN -Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Baćac iz Kukurini otvorilo je u petak salu za degustaciju vina. Investiciju koja znači novi zamah u vinarstvu istočne Istre, a posebice za Vinsku cestu Labinske republike, pozdravili su član Županijskog poglavarstva Valter Poropat, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Milan Antolović i pićanski vinar Branko Ružić. Objekt je blagoslovio župnik Anton Kurelović, a među uzvanicima nalazili su se načelnik Ivan Franković i njegov raški kolega Josip Knapić.

Obitelj Baćac čine supružnici Feručo i Elvina, braća Goran i Nikola te djed Anton Tonin Baćac. Većinom proizvode malvaziju, ostalo otpada na merlot, cabernet frank i cabernet sauvignon, a planiraju nove nasade terana, muškata i chardonnaya. »Vina z Kukurini«, kako glasi njihov brend, sastavni su dio vinskih karti restorana u ovom dijelu poluotoka.
- Prije godinu dana ovaj objekt gdje se danas nalazimo bio je stara štala. Počeli smo adaptaciju vrijednu oko 1,25 milijuna kuna, od čega smo do sada ostvarili 80 posto. Uredili smo salu kapaciteta 80 osoba, manju prostoriju s ognjištem, sanitarni čvor, kuhinju i prostoriju za vinski laboratorij. Do iduće berbe planiramo završiti vinski podrum u kojem ćemo imati optimalne uvjete za kontrolirano vrenje. Stari podrum iskoristit ćemo kao punionicu, a zadržat ćemo i staru konobu da bismo mlađima mogli pokazati kako se nekada proizvodilo vino, rekao je na otvaranju Feručo Baćac.
Nositelj gospodarstva i proizvodnje je stariji sin Goran. Uskoro će dobiti diplomu enologa, a na nedavno održanoj Vinistri njegov merlot je nagrađen zlatnom medaljom. O svojim motivima za bavljenje vinarstvom ispričao je anegdotu.
- Član sam Udruge mladih vinara Istre, jedini iz njenog istočnog dijela. Prije dvije godine imali smo prezentaciju u Gospodarskoj komori u Puli i tada mi je jedna sommelierka rekla da je moje vino dobro, ali da čudi što se bavim enologijom kada u kraju u kojem živim nemam šansi za napredovanje. Osjećao sam se tako jadno! Nešto mi je puklo i rekao sam u sebi: »E, sad ćete vidjeti!«. I evo, ove sam godine dobio zlato, ali najviše mi je značilo što mi je ta sommelierka prišla i čestitala. Rekao sam sâm sebi: »Sad sam im pokazao!«, ispričao je Goran Baćac.

R. SELAN

Obitelj Baćac Goran Baćac enolog degustacijavino Vinistra