Krvova placa u očekivanju 100-te obljetnice Labinske republike

Krvova placa u očekivanju 100-te obljetnice Labinske republike

25.2.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Radovi na uređenju Krvove place na Vinežu privode se samom kraju, te će Krvova placa potpuno osvježeno dočekati 2. ožujak, kada se obilježava 100. obljetnica Labinske republike.


Ovaj je trg sada dobio crvenu podlogu u skladu s imenom. Korišten je posebni crveni vodopropusni beton Hydromedia. U betonu pušten je zemljani otok u kojem je posađeno drvo mirisnice (osmanthus) koji je poznat po ugodnim mirisima. Ispod mirisnice posađena je crna trava (ophiopogon) koja simbolizira ugljen. Sredinom trga prolazi imitacija rudarske tračnice koja vodi do šohta, a betonski dio trga omeđen je valovima popločenima granitnim kockama. Ostatak trga uređen je hortikulturno, pa su tako uz valove posađene crvene ruže kao simbol teškog životnog puta labinskih rudara. Na to se nastavlja potravljena površina, a koja je omeđena sadnicama vatrenog trna. Kraj šohta postavljena je spomen ploča od cortena (posebna vrsta čelika), a na ovoj dominantnoj ploči stoje emotivno snažni natpisi „Krvova placa“ i „Da se svojni ne zobi“. Cijeli je trg dobio i odgovarajuću ambijentalnu javnu rasvjetu.

Sjevernim dijelom od šohta prema spomeniku borcima iz NOB-a u parku ispred škole vodi pješačka staza duljine 140 metara, za što je uređen potrebni zemljani nasip. Uz stazu i na trgu postavljena je urbana oprema, i to šest klupa i tri koša za otpatke. Poseban detalj privlačiti će pažnju, naročito noću, na samom šohtu. Naime, manji dio okna je ostakljen i biti će osvjetljen prema dubini, te će time posjetitelji moći zaviriti u rudarske dubine. Cijeli kompleks Krvove place dobio je monumentalno-memorijalni štih kakav naši rudarski preci i zaslužuju. Radovi su vršeni prema idejnom rješenju Arhitektonika Studio d.o.o., a radove je izvodio 1.MAJ d.o.o. Uz to, postavljen je i asfaltni zastor na prilazu trgu s glavne ceste.


krvova placa mo vinež 100 godina labinske republike