Kršanski proračun smanjen sa 28 na 24 milijuna kuna

Kršanski proračun smanjen sa 28 na 24 milijuna kuna

22.11.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon gotovo šestosatne sjednice Općinskog vijeća Kršana vijećnici su prihvatili smanjenje ovogodišnjeg proračuna sa 28,5 na 24,7 milijuna kuna, uz obrazloženje da je priljev prihoda bio daleko manji od planiranih. Do kraja listopada ostvareno je tek 13,5 milijuna kuna, ili samo 48 posto od plana, čime su izostala ulaganja u kapitalne objekte. Osim izostanka očekivane pomoći za takva ulaganja u obrazloženju načelnika Josipa Kontuša navodi se da su najviše podbacili prihodi od plominskih termoelektrana, koji čine okosnicu kršanskog proračuna.

Zbog toga, ali i drugih razloga oporbeni vijećnik Klaudijo Lazarić(HSLS) ponovio je svoje ranije stavove da se općinski proračun kroji prema željama, a ne stvarnim mogućnostima, naglasivši pritom da se i izmijenjeni proračun temelji na istom, krivome načelu, jer kako je rekao, iluzorno je da će se za manje od mjesec dana, koliko je radnih dana ostalo do kraja godine, ostvariti prihod od čak 11 milijuna kuna.

Umjesto toga predlagao je da ovogodišnji proračun iznosi tek oko 18 milijuna kuna, koliko je ostvareno i protekle godine. Ipak, većina vijećnika, uključujući i dio oporbenih, priklonilo se ne samo prijedlogu Poglavarstva od 24 milijuna kuna prihoda u ovoj godini, već je na prvom čitanju dalo i podršku prijedlogu proračuna za 2009. godinu u visini od čak 33 milijuna kuna! (MM)

Općina Kršan Josip Kontuš sjednica Klaudijo Lazarić proračun financiranje općinsko vijeće