Kršan: Izborni košmar - životni problemi na čekanju!

Kršan: Izborni košmar - životni problemi na čekanju!

24.2.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Za nove zanimljivosti u politički više nego turbulentnoj Općini Kršan, proteklog se tjedna pobrinuo aktualni predsjednik Općinskog vijeća Nikola Vuksan, na koje je mjesto prije dvije godine na izvanrednim izborima došao s nezavisne liste Eđea Brenčića iz Plomina, kada se na presici u Potpićnu pojavio  kao kandidat za načelnika na listi SDP-a! S njim je sjedio prvi čovjek te stranke i član Poglavarstva Silvano Uravić, koja je protekle godine vjerno štitila leđa koalicijskoj vlasti ne čelu s IDS-om. To ga nije spriječilo da, u početku dosta uvijeno, tu istu koaliciju, odnosno svoje partnere, prije svega IDS, optuži za nesposobnost u rješavanju ključnih problema njihove općina, kao što obojicu neće spriječiti da preostala dva mjeseca ostanu na svojim važnim političkim funkcijama!  

Teško je sada zaključiti da li će birači na skorim izborima dati povjerenje SDP-u i njegovom kandidatu za novog načelnika, odnosno da će ta stranka činiti okosnicu, jezgro onih političkih snaga koje će Općinu Kršan konačno izvući iz gliba, ali je sasvim sigurno da ovim činom u najtežu situaciju dolazi upravo IDS. Stranka je to koja godinama ne može samostalno upravljati Kršanom ili sjedi u oporbi, stranka u kojoj je dolazilo do raskola zbog različitih interesa i vizija, pa će joj okretanje leđa od strane SDP-a još više oslabiti poziciju. Kako su na konferenciji za novinare u Potpićnu bili prisutni i članovi bošnjačke zajednice, vrlo je izvjesno da ni oni, odnosno njihova SDA neće stati uz bezbojni IDS, a teško je očekivati da će i lista kojoj formalno još pripada aktualni predsjednik Općinskog vijeća Nikola Vuksan, iako Brenčić tvrdi suprotno. Da "kozari" muku muče s dobrim, provjerenim i prihvatljivim ljudima za čelnu poziciju dobro zna njihov šef Jakovčić, koji je zbog toga prije četiri godine za načelnika kandidirao svog prvog suradnika i sadašnjeg saborskog zastupnika Marina Brkarića. Izbor je kasnije pao na drugu osobu - Valtera Kvalića, koji je izdržao samo dvije godine, da bi potom za načelnika na izvanrednim izborima bio izabran Josip Kontuš, osoba na čiju dušu najviše pada njihov nizak stranački rejting. Kako ovaj, inače uspješan poduzetnik, nije mogao prihvatiti profesionalno tu dužnost, njegovu ulogu praktički preuzima njegov zamjenik i nositelj druge nezavisne liste Roko Terković, što se nije pokazalo dobitnom kombinacijom.

Prije Nikole Vuksana s objavljivanjem kandidature za kršanskog načelnika požurio je Klaudio Lazarić, najžešći oporbeni vijećnik iz redova HSLS, koji se tada predstavio kao nestranački kandidat, ali izgleda da će ipak doći do vraćanja pod stranačku zastavu radi dobivanja podrške drugih, zasad nepoznatih izbornih partnera. U trku bi se uskoro trebao uključiti i ambiciozni Boris Babić iz HSS-a, koji je ovih dana na čepićka polja doveo svog stranačkog kolegu i ministra za poljoprivredu Pankretića. Krug kandidata nemoguće je zatvoriti bez Valdija Runka, koji je u više navrata bio kršanski načelnik, istina svaki put u drugom stranačkom dresu, a osim zasad nepoznatog "igrača" IDS-a nisu isključeni ni drugi potencijalni načelnici.

Time će se utrka za novog načelnika Kršana učiniti izuzetno neizvjesna, ali i nakon konačnog izbora novog prvog građanina ostaje sasvim otvoreno pitanje hoće li se konačno izabrati čovjek koji će znati i moći rješavati probleme kraja u kojem bi se trebala graditi nova, treća termoelektrana u Plominu, a još uvijek najveći dio općine, osobito uz obalu nema vodovoda. Općina u kojoj se radi pridobivanja jeftinih glasova birača postavila javna rasvjeta na gotovoj cijeloj dionici ceste od Kršana do Potpićna, u kojoj građani ne plaćaju odvoz smeća, a umirovljenici dobivaju mjesečni "džeparac", ali u kojoj nemaju odgovora kako unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju na prostranim čepićkim poljima, pokrenuti proizvodnju mlijeka u nekada poznatoj farmi u Čerpiću, ili udahnuti život u povijesne bisere kao što su drevni Plomin, Kršan i kaštel u Kožljaku. (M. Milevoj)

vijeće nikola vuksan eđeo brenčić valdi runko plomin josip kontuš roko terković krsan