Kršan: 6.000 posjetitelja na festivalu samoniklog bilja

Kršan: 6.000 posjetitelja na festivalu samoniklog bilja

1.5.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Festival samoniklog bilja, koji je od 28. travnja do 1. svibnja organizirala općinska Turistička zajednica, u potpunosti je opravdao svoj naziv: poklopili su se najpogodniji trenutak u godini i vremenski uvjeti te lokacija i organizacija sadržaja koji su budili zanimanje posjetitelja, njih oko šest tisuća iz Istre i Primorsko-goranske županije.

U Istri, a i šire, nema pogodnije općine za ovakvu priredbu budući da Kršan ima gore, more i Čepićko polje, a sve to se nalazi na udaljenosti manjoj od pet kilometara.

- S obzirom na to da imamo puno šparuga, prethodnih godina promovirali smo njih, ali uvidjeli smo da možemo i moramo promovirati i ostalo samoniklo bilje te se tako brendirati i uvrstiti na kartu kao općina samoniklog jestivog bilja, kaže direktorica TZ-a Patricija Zanketić.

Trodnevni program sastojao se od predavanja, izložbe pripravaka i gastronomske ponude na bazi samoniklog bilja, radionice pokaznog branja, škole preživljavanja u prirodi i radionice primjene aromatičnih ulja. Najveći interes vladao je za radionicu branja koju je na livadama oko općinskog središta vodio Franko Zgrablić, travar iz Sv. Petra u Šumi.

Veliki broj interesenata doslovno mu nije davao predaha postavljajući pitanja kako se koja biljka zove i za što se primjenjuje. Među njima se nalazila i Andreja Brunjak iz Rebića u općini Barban, koja je pravo sudjelovanja osvojila u nagradnoj igri Glasa Istre.

- Živim na selu i stalno sam u prirodi, zato me to zanimalo. Puno tih biljaka čovjek poznaje, ali ne zna kako se zovu, prolazi pored njih ili gazi po njima, a ne zna da su ljekovite i da se mogu korisno primijeniti, kazala nam je.

Prema uputama Tatjane Milaković, voditeljice centra za profesionalnu aromaterapiju Smilje u Čavlima, spravila je dozodorans od lavande i kremu za piling od lavande i metvice.

Nepravedno je izdvajati nešto iz obilne ponude biljnih pripravaka i jela koji su se nudili pod šatorom na Pristavu. Možda rezance s medvjeđim lukom, koje proizvodi obitelj Sokić iz Cernika kod Požege, ili menije koje je isključivo od samoniklog bilja prema starinskim receptima kreirala obitelj Šišović iz Potpićna. Među inim njihovim delicijama moglo se uživati i u namazu od bagremovih cvjetova.

O temama kao što su branje, pripremanje, svojstva i utjecaj na zdravlje pojedinih biljaka te o ekološkoj proizvodnji ljekovitog i aromatičnog bilja više se moglo saznati na predavanjima. Skrovita Vila Luka u Kožljaku bila je mjestom održavanja radionice primjene aromatičnog bilja lavande, kadulje i ružmarina.

Na obroncima Plominske gore održavala se škola preživljavanja u prirodi pod vodstvom Borisa Stermotića iz Pule, osnivača Extreme Survive, prve takve škole u Hrvatskoj. Otišli su u subotu ujutro, a vratili se u isto vrijeme u nedjelju. (R. SELAN, snimio M. ANGELINI)

 

festival samoniklog bilja samoniklo bilje kršan tz kršan patricija zanketić extreme survive boris stermotić vila luka čepićko polje plominska gora