Kršan: Održan tradicionalni osmi po redu Krafifest

Kršan:  Održan tradicionalni osmi po redu Krafifest

25.7.2010. // Novi list // Objavljeno u kategoriji Ostalo

KRŠAN Krafi, slatki i slani, kuhani ili frigani, bili su glavna meta onih koji su se u subotu popodne okupili na igralištu Pristav. Osmu godinu za redom održavao se Krafifest, smotra spravljanja ove labinske slastice.

Po receptima koji se prenose s generacije na generaciju, pred znatiželjnicima su krafe pripremale Elza Lipnik iz Plomina, Romilda Gržinić i Boneta Đana iz Kožljaka, Romana Cvečić i Vilma Cvečić iz Čepića, Antonio Mrzlić iz Vozilića te Ana Murat i Ingrid Poldrugo iz Plomina. Troje zadnjih nove su, mlade snage, spremne za preuzimanje tradicije.

Teško je smisliti nešto novo kad su krafi u pitanju, ali organizatorica, direktorica TZ-a Patricija Zanketić u tome je uspjela: promovirani su jastuci i jastučići u obliku krafa.

Uz to, na štandovima su se nudili domaći pršut, sir, vino, med i pčelarski proizvodi, maslinovo ulje i proizvodi od smokava. Zajednica Bošnjaka iz Potpićna predstavila se tipičnim bošnjačkim slasticama: sirnicama, baklavama i hurmašicama.

Natjecanje u potezanju konopa, u kojemu je dominirala i prvo mjesto osvojila ekipa Kršana, za posjetitelje je bilo gotovo jednako atraktivno kao gastronomska ponuda. O nadmoći domaćina svjedoče podaci da su izgubili samo jedan ogled, prvu vuču s ekipom Peroja, a u drugom kolu svladali su ekipu Jelenja u rekordne tri sekunde. Buzet je osvojio drugo mjesto, Poreč treće, Peroj četvrto, Matulji su peti, a zadnje je ekipa Jelenja.

Usporedno s konopaškim turnirom održavao se turnir u boćanju. Nastupilo je 12 ekipa, a najuspješniji je bio labinski »Rudar«. Drugo mjesto pripalo je »Učki« iz Čepića, a treće ekipi Raše.

Među novinarima koju pratili događaj na Pristavu nalazio se i zagrebački snimatelj Nikica Porubić, koji putuje Istrom snimajući materijal za njemačku televiziju »3 Sat«. Krafifest je održan u sklopu trodnevnog obilježavanja Dana općine i crkvenog blagdana Sv. Jakova, 25. srpnja. .

R. SELAN

Foto: ilustracija

 

kršan dan općine kršan krafifest labinski krafi krafi slastica