Kriza udara najvećeg proizvođača na Labinštini: U TPS-u još desetak otkaza

Kriza udara najvećeg proizvođača na Labinštini: U TPS-u još desetak otkaza

26.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - Labinprogres TPS, najveći proizvođač na Labinštini, ovih će dana zbog smanjenih narudžbi najvjerojatnije otpustiti još desetak radnika, doznali smo od direktora Dorijana Knapića. Ljetos je u ovoj tvrtki posao nalazilo 400-tinjak radnika, a sada će pogon za proizvodnju autodijelova i poljoprivrednih strojeva na Dubrovi kraj Labina brojati 300-tinjak djelatnika.

Izglednoj nepopularnoj mjeri neproduljivanja ugovora prethodila su dva prisilno neradna dana krajem prošlog tjedna, i to na razini buzetske Cimos grupe, u čijem je vlasništvu TPS. Svjetska financijska kriza isprovocirala je, podsjetimo, produženi godišnji odmor od oko mjesec dana i uoči novogodišnjih blagdana.
Na naš upit je li moguće, nastavi li se negativan tržišni trend, čak i (privremeno) zatvaranje pogona, Knapić je kazao da zasad ne razmišljaju o tome, no nije odbacio mogućnost da iznova zaustave proizvodnju na dan-dva da bi smanjili troškove i zadržali radnike.
Istaknuo je da se tako zaliha rješavaju i slične tvornice u Europi, navodeći primjer jedne talijanske koja radi svaki drugi tjedan.
- Narudžbe su u odnosu na lanjski siječanj manje za 30-40 posto. Jednostavno, prisiljeni smo pratiti tempo rada naših kupaca, najvećih svjetskih proizvođača automobila, a poznat je onaj podatak o 27-postotnom padu njihove prodaje u Europi, kaže Knapić.
TPS proizvodi kućišta turbokompresora koji se ugrađuju u Volkswagenova, Audijeva i BMW-ova vozila.
Da priča bude tužnija, nepovoljni signali stižu i za poljoprivredni segment, koji čini trećinu proizvodnje TPS-a i dosad je »spašavao stvar«. U odnosu na isto lanjsko razdoblje, naime, manji je interes u BiH te Srbiji, važnim tržištima.

- Trenutno vam ne mogu precizirati podatak, no zasad sve ipak nije toliko zabrinjavajuće. Vjerojatno svemu pridonose postroženi kreditni uvjeti, ali i očito snažna recesijska psihoza jer se važe što i kada kupiti, čekaju se možda i akcijske prodaje za kojima su već posegnuli pojedini proizvođači. Za očekivati je da će se s proljećem i u ovom segmentu probuditi interes kupaca, ističe Knapić.

Dugoročnije prognoze smatra nezahvalnima budući da ni njihovi partneri nemaju nekih čvršćih pokazatelja. U prednosti su, ističe, proizvođači iz zemalja koje su konkretnim mjerama poduprle proizvodnju, odnosno prodaju u prebrođivanju krize.

I. RADIĆ

TPS Cimos otkazi Dorijan Knapić ekonomska kriza gospodarstvo