Kreću E-upisi: Osmaši od danas mogu prijaviti obrazovne programe

Kreću E-upisi: Osmaši od danas mogu prijaviti obrazovne programe

9.5.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Otkako je sredinom travnja počela prijava kandidata za upis u srednje škole, od danas se prva generacija osmaša koja će upis u srednje škole obaviti putem interneta, može prijaviti za obrazovne programe. Više od 45.000 osmaša diljem zemlje će tako od danas, pa sve do 26. lipnja, kada je predviđen završetak odabira obrazovnih programa prijavljivati za upis u najviše deset odabranih programa u pet srednjih škola.

Do tog zaključnog datuma, učenici će morati proći još nekoliko procedura koje su uvjetovane Odlukom o upisu u srednje škole, poput dostave dokumenata za kandidate izvan redovnog sustava obrazovanja RH.

Internetska stranica www.upisi.hr putem koje će se ove godine obavljati upisi u srednju školu, već je neko vrijeme dostupna javnosti, a učenici osmih razreda ondje imaju pristup svojim osobnim podacima, ocjenama i drugim elementima potrebnim za upis.

Rang lista kandidata, prema najavama iz ministarstva, obnavljat će se svaki sat tako da će učenici u svakom trenutku imati uvid u svoju poziciju na listi. Objava konačnih rezultata bit će 5. srpnja.

- Danas se učenici prijavljuju u obrazovne programe i odsad sve ide elektronskim putem, a sve obavijesti, bodovi, kvote i ostale informacije nalaze se na stranicama nadležnog ministarstva.

Mi ćemo 15. svibnja objaviti natječaj što se tiče upisa u srednje škole na području Istarske županije, no to će biti samo skraćena verzija onog što je već dostupno na internetu, pojasnila nam je Marija Ivić Kaćin iz Ureda državne uprave Istarske županije.

Bodovni pragovi, podsjetimo, su određeni i fiksni, odnosno ostat će nepromijenjeni tijekom upisa. Za gimnazijske programe iznose 56 bodova, strukovne gimnazije 50 bodova, a za ostale programe četverogodišnjih škola 44 boda. Strukovne trogodišnje škole nemaju bodovnog praga. (N. SOFTIĆ)

 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pustilo je 15. travnja 2013. godine, u rad mrežnu stranicu www.upisi.hr, što ujedno označava i službeni početak e-upisa u srednje škole.

Važno je znati da će prijave u sustav do kraja travnja biti omogućene samo za učenike u redovnom sustavu obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Kandidati izvan redovnoga obrazovnog sustava obrazovanja u RH počet će se prijavljivati u sustav krajem travnja, o čemu će pravovremeno biti obaviješteni na www.upisi.hr.

Izuzetno je važno da prije same prijave u sustav svi kandidati dobro prouče brošuru u kojoj su opisani svi postupci koji se tiču samih prijava i upisa u srednje škole, a pod opširnije je možete preuzeti i u ovom članku.


Učenici koji završavaju osnovno obrazovanje u redovitome sustavu obrazovanja u RH automatski su registrirani i u sustav se prijavljuju svojim elektroničkim identitetom (korisničkom oznakom i lozinkom) iz sustava AAI@EduHr koji im dodjeljuje administrator imenika škole. Postupak prijava u sustav za ostale kandidate se razlikuje, a detaljno je opisan u brošuri.

Za početak, učenici će u sustavu moći provjeriti svoje osobne podatke i ocjene i to ne sve koje su ostvarili u osnovnoj školi već samo one koje se vrednuju za upis – dakle, za početak, one od 5. do 7. razreda.

Rezultati natjecanja iz znanja i sporta te kategorizacije sportaša još nisu vidljive u sustavu, a bit će pravovremeno unesene čim se prikupe svi potrebni podaci. Ako učenik primijeti neku netočnost u svezi s podacima u sustavu treba se javiti razredniku, koji će se pobrinuti da se ta netočnost ispravi.

Molimo sve kandidate da redovito prate mrežnu stranicu www.upisi.hr, a u slučaju bilo kakvih nedoumica ili pitanja obrate se na adresu e-pošte helpdesk@skole.hr ili broj telefona 01/6661-500.

Odluku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u školskoj godini 2013./2014. možete pogledati ovdje.

 

 

osmaši osnovna škola srednja škola obrazovanje učenici