Koromačno: Put u Kinu s Josipom Diminićem

Koromačno: Put u Kinu s Josipom Diminićem

8.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Dvadeset i dvije akvarelističke minijature s motivima najmnogoljudnije zemlje svijeta, nekoliko skulptura i fotografija, film «Skica za portret» i javnosti već poznata knjiga «Ljepoti je mjesto u Kini», što ih sve autorski potpisuje akademski slikar i kipar Josip Diminić, predstavljeni su ove subote u do posljednjeg mjesta ispunjenoj dvorani društvenog doma u Koromačnu.

O ovom umjetniku, rođenom u obližnjem Svetom Lovreču-Diminićima 1937. godine, koji i danas neumorno množi svoj prebogat umjetnički opus govorila je povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, na čiji su se govor satkan od impresivnih biografskih podataka i iskrenih izraza štovanja Diminićeva rada nadovezali izdavač knjige Branko Čegec i povjesničarka umjetnosti Marina Baričević, scenaristica filma.

 

Njegovo prvo predstavljanje publici svog rodnog kraja, svojoj rodbini i školskim kolegama očekivano je ganulo i samoga Diminića, koji se u kraćem osvrtu prisjetio svoga djetinjstva i obiteljskih prilika. Prigodno odjeven u prsluk kupljen za posjeta Kini, zahvalio je svim okupljenima, napose načelniku općine Raša Josipu Knapiću i domaćinima, pjesnicima Sandru Gobu i Ivanki Arifijev koji su zaslužni za organizaciju pravog praznika umjetnosti u Koromačnu.

Nakon projekcije filma, snimljenoga ove godine u HTV-ovoj produkciji na širem području Labinštine, među kojima dominiraju kadrovi karakterističnog istarskog pejzaža i s njim sraslih Diminićevih javnih skulptura, okupljeni su razgledali izložbu, akvarele manjih formata na kojima je autor dočarao daleku i mističnu Kinu. (S. Z.)

 

josip diminić promocija knjige kultura knjiga koromačno marina baričević općina raša gorka ostojić cvajner ljepoti je mjesto u kini