Korak od stotinu milja: izdana građevinska za lukobran

Korak od stotinu milja: izdana građevinska za lukobran

13.10.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Primarni lukobran u okviru lučkog područja Luke Rabac je zahvat koji će bitno utjecati na oblikovanje i  uređenje prostora rive i omogućiti da naselje Rabac u dogledno vrijeme može dobiti tzv. Centar naselja kakav zaslužuje, a ovih je dana napravljen veliki korak u tom smjeru, odnosno izdana je samostalna građevinska dozvola za lukobran.

Da pojasnimo, za zahvate koji su do sada realizirani u dijelu proširenja rive postojala je građevinska dozvola koja je osim tog dijela obuhvaćala i izgradnju lukobrana.

No, kako bi se stvorili uvjeti za korištenje više oblika financiranja izgradnje lukobrana bilo je potrebno izvršiti određene izmjene u aktima koji su postojali za njegovu izgradnju.

U posljednje dvije godine ishođena je izmjena i dopuna lokacijske i građevinske dozvole, a nakon toga ishođena je samostalna građevinska dozvola  za lukobran. Nositelj navedenih aktivnosti bila je Lučka uprava Rabac u suradnji sa Gradom Labinom.

„Postojanje samostalne građevinske dozvole za primarni lukobran je nužno radi  moguće prijave projekta za sufinanciranje kroz razne natječaje, posebno one čiji nositelj je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Upravo zbog toga sljedeći koraci idu ka tome da se izvrši prijava na financiranje iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija putem natječaja Ministarstva namijenjenog za ulaganje u ovakve infrastrukturne projekte koji kreće u idućem razdoblju 2021.-2027. Mogu reći kako je izdavanje građevinske dozvole korak od stotinu milja obzirom na vrijednost lukobrana, ali zapravo i mnogo veći znajući kolika je realna potreba za izgradnjom istog. Vjerujem kako ćemo u novoj proračunskoj omotnici EU-a i natječaja ministarstva pronaći sredstva za realizaciju obzirom da smo svu potrebnu pripremu odradili.“ – istaknuo je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić

Procijenjena vrijednost investicije je 72.469.590,00 kn (bez PDV-a).

lukobran rabac riva rabac luka rabac građevinska dozvola