Koncertom The Orange Stripsa u četvrtak u 21 sat se zatvara 10. Labin Art Republika

Koncertom The Orange Stripsa u četvrtak u 21 sat se zatvara 10. Labin Art Republika

27.8.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

The Orange Strips su hrvatski indie rock bend iz Labina (Istra). Bend je 2002. godine osnovao pjevač i tekstopisac Valdet Luboteni, a od konca 2003. djeluje u neizmijenjenom sastavu.

U prvih nekoliko godina demo statusa polako ali sigurno dobivaju sve više pažnje, prvo na lokalnoj, a uskoro i na hrvatskoj nezavisnoj sceni. Konstantnom koncertnom aktivnošću, sve češćim pojavljivanjem u medijima i redovitim izdavanjem demo materijala od statusa “dečki koji obećavaju” postaju respektabilan i etablirani indie rock bend.

Koncem 2005. godine bend snima prvi spot za demo snimku pjesme “Letters In Your Mailbox” (koju kasnije snimaju i za debitantski album), a 2006. godine slijede i prvi međunarodni nastupi (Slovenija, Austrija). U prosincu iste godine bend povlači hrabar potez uputivši se na svoju prvu turneju po Velikoj Britaniji i Belgiji, u vlastitoj organizaciji i o vlastitom trošku. Tijekom 10 dana svirali su u gradvima: Lauwe (Belgija), London, Swindon, Liverpool, Leicester (Engleska) te Glasgow i Edinburgh (Škotska).

Početak 2007.g. Stripsi nastavljaju s nastupima diljem Hrvatske, Austrije i Slovenije, a te se godine posebno izdvajaju nastupi na EXIT Festivalu u Novom Sadu, gdje su se za nastup izborili među više od 2000 mladih bendova iz Europe, te nastup u finalu 11. Art & Music Festivala u Puli. 

Paralelno s mnogobrojnim koncertima, Stripsi gotovo cijelu godinu, uz kraće pauze, rade na snimanju svog prvog albuma u studiju Radio Pule.

Pjesma Madras (Come Again), u srpnju 2007. izišla je na kompilaciji „Stay In The Box“ izdavačke kuće Matchbox Recordings iz Velike Britanije, gdje se bend krajem 2007. vratio na drugu promotivnu turneju. Početkom prosinca, bend odrađuje nastup u Belgiji, dva koncerta u Londonu, te nastupe u Brightonu, Manchesteru, Liverpoolu, te Strasbourgu (Francuska). 

2008. godina počinje s još jednim velikim priznanjem - The Orange Strips osvajaju nacionalnu glazbenu nagradu „Zlatna koogla“ kao novi izvođač godine, čime se na najbolji način završava petogodišnje razdoblje statusa demo benda.

Sredinom godine, točnije 1.7.2008., iz tiska izlazi dugo očekivani album prvijenac, "Follow LP", a na jesen slijedi koncertna promocija albuma po Hrvatskoj i Sloveniji.

2009.g. donosi nastavak promocije albuma, uključujući sve učestalija gostovanja u medijima, snimanje live emisije “Garaža” na HRT-u, te nekoliko značajnih nastupa - u dva navrata Stripsi su predgrupa britanskom bendu Maximo Park (Zagreb i Ljubljana), a sviraju i ispred electro pop Britanaca Kosheen (Ljubljana).

Prvi službeni spot s prvijenca “Follow LP” snimjen je za pjesmu “Song Witout A Hero”, a režirao ga je proslavljeni mladi umjetnik Tobias Stretch iz Philadelphije (USA), koji je zaslužan i za video remek-djelo “Weird Fishes” grupe Radiohead.

LAR PR

 

Foto: Facebook Fan Page

 

lar the orange strips koncert labin art republika kod špine