Koncertom Marka Škugora započinje bogat program obilježavanja Dana Grada Labina

Koncertom Marka Škugora započinje bogat program obilježavanja Dana Grada Labina

2.8.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Glazba

Prvo događanje u sklopu Labin Art Republike u kolovozu, a ujedno i prvi datum povezan uz obilježavanje Dana Grada Labina 2023. godine, koncert je van serijskog splitskog vokaliste Marka Škugora, zakazan za ovaj četvrtak, 3. kolovoza u 21 sat. Mjesto održavanja koncerta nazvanog "Mediteranska večer" je predivni amfiteatar Parka skulptura Dubrova, u čijoj smo romantičnoj atmosferi uživali prošle godine uz zvukove klape Cambi. Nastup ovog sve popularnijeg mladog pjevača koji njeguje izričaj dalmatinske šansone i klapske "pisme" omogućili su donatori iz Poslovne zone Vinež, točnije tvrtke MCZ, Bibetech i Euronewpack, a ulaz je besplatan, jednako kao i na sva događanja u sklopu Labin Art Republike i Dana Grada Labina.

Iznimno sadržajan i raznolik program koncentriran oko datuma u kojima Grad Labin obilježava svoj dan, nastavlja se iduće srijede 9. kolovoza. Na daske ljetne pozornice kod Špine u labinskoj starogradskoj jezgri penje se doajen dalmatinske šansone i još jedan izniman vokalist nešto starije generacije - legendarni Goran Karan. On nam, u nešto drugačijem izričaju nego smo od njega redovito navikli, donosi jednu novu scensku formu - musical "Ljubav je fer", čiji je on glavni i jedini protagonist. Nastup započinje također u 21 sat, uz slobodan ulaz.

Čak po 26. put labinski će likovni umjetnici izložiti svoja tematska djela nastala kroz zadnjih godinu dana, a ovaj put na temu labinskog zvonika Sv. Justa i njegove povijesti duge čak četiri stoljeća. Naravno, riječ je o još jednom Labinskom uzletu likovnosti, skupnoj izložbi recentnih radova eminentnih i mladih likovnjaka čije je djelovanje, porijeklo ili mjesto boravka vezano uz Labin i Labinštinu. Otvorenje izložbe, na kojem će se proglasiti i ovogodišnji laureati Uzleta, bit će u petak 11. kolovoza u 20 sati u prostoru Gradske galerije Labin, a izložba će ostati otvorena do 20. kolovoza, uz svakodnevno radno vrijeme Galerije od 10 do 14 i od 18 do 22 sata.

Vrhunac obilježavanja Dana Grada, barem onaj koji se odnosi na zabavno-kulturnu ponudu, uvijek je Noć Grada Labina, ove godine zakazana za subotu 12. kolovoza. Bez lažne skromnosti možemo reći kako će se tog dana održati koncert godine, i to ne samo na Labinštini nego i puno šire. Uvijek brojne posjetitelje ove gradske fešte, ove godine očekuje besplatan dvosatni nastup prve dame hrvatske estrade, neponovljive Doris Dragović. Gotovo četiri desetljeća na sceni, ova iznimna glazbenica redala je hitove i evergreene, te više puta nastupala na izboru za pjesmu Eurovizije, pritom postigavši i najveći plasman Hrvatske ikada - četvrto mjesto u finalu ovog najvećeg međunarodnog glazbenog natjecanja. Prije i nakon nastupa legendarne Doris, za sjajnu atmosferu pobrinut će se popularni Replay Band. I ove godine za ljubitelje alternativnijeg zvuka osiguran je "rokerski đir" kod Špine, gdje će nastupati "stari lisci" iz rijeke, cover rock band Whiteheads, te Donkey Hot iz Zagreba, predvođeni Vilijem Gopcem, sinom poznatog "psihića" Davora Gopca.

U predvečernjim satima, sa startom i ciljem na Titovom trgu te rutom kroz naselje Presika, održava se 25.  Atletska utrka Grada Labina. Start utrke je u 19 sati, dok dječja utrka starta 30 minuta prije. Prijave i podizanje startnih utrka bit će na lokaciji ispred Gradske lože, a po završetku utrke, na istom će se mjestu dodijeliti medalje te nagrade za tri prvoplasirana u ukupnom poretku.

Program obilježavanja Dana Grada Labina nastavlja se u ponedjeljak 14. kolovoza. U 19:30 sati u atriju Narodnog muzeja Labin u labinskom starom gradu, bit će predstavljena knjiga "Res Publica Albonessium" u izdanju Udruge Katedra Čakavskog sabora Labin. Po završetku promocije, u 20:30 sati na Špini slijedi predstava za djecu "Zbrko i Oli" u izvedbi Ri Teatra. U utorak 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, u 8:00 sati s Titovog trga kreće tradicionalni Planinarski pohod na Skitaču, pod vodstvom članova P.D. "Skitaci". U 11:00 sati u Župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u labinskoj starogradskoj jezgri održat će se Svečana Sveta misa, povodom blagdana Velike Gospe i Dana Grada. U srijedu 16. kolovoza na lokaciji imanja OPG Roguljić Novak u Ripendi (preko puta Lovačkog doma) dodijelit će se nagrade za najljepše okućnice i balkone Grada Labina, koje za svaki mjesni odbor na području Labina biraju predstavnici Grada Labina, komunalnog poduzeća 1. Maj Labin i Turističke zajednice Grada Labina.

Na sam Dan Grada Labina, u četvrtak 17. kolovoza, održat će se Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Labina, ove godine ponovno na otvorenom odnosno na lokaciji ljetne pozornice kod Špine, s početkom u 19:30 sati. Za sve posjetitelje i sve građane i goste, od 21:30 sati na istom će se mjestu održati cjelovečernji koncert još jedne iznimne dive naše glazbene scene, gospođe Radojke Šverko, opet uz besplatan ulaz za svih.


dan grada labina pučka fešta