Koncentracija radona viša od prihvatljive i u školama u Potpićnu i u Nedešćini

Koncentracija radona viša od prihvatljive i u školama u Potpićnu i u Nedešćini

3.5.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Iako je mnogo manje poznat, prirodni plin radon, koji se nalazi po svuda u okolišu, drugi je najveći uzročnik karcinoma pluća, odmah poslije pušenja, a visoke razine koncentracije radona zabilježene su na više lokacija u Istri. Radon nastaje radioaktivnim raspadom radija, kontinuirano se oslobađa te ga se može naći u tlu, zraku i vodi, a ulazi i u zatvorene prostore gdje može doseći visoke i potencijalno opasne vrijednosti. Koncentracija radona iskazuje se u bekerelima po kubnom metru, a prosječna vrijednost koncentracije u kućama u Republici Hrvatskoj iznosi oko 70 bekerela. Prema direktivi Europske komisije smatra se da su koncentracije radona u kućama manje od 300 bekerela po kubnom metru društveno prihvatljive, odnosno da je uz takve koncentracije rizik od karcinoma zanemariv. Rizik raste s porastom radonske koncentracije i vremenom ozračenja.

U Istarskoj županiji mjerenja su izvršena tijekom 2015. godine i prosječna izmjerena vrijednost iznosi 100-tinjak bekerela po kubnom metru. Prema riječima fizičara Vanje Radolića, izvanrednog profesora sa Sveučilišta u Osijeku i jednog od pionira proučavanja radona na ovim prostorima, istarska crvenica ima izuzetno velik radonski potencijal, no vrijednosti u objektima nisu tako visoke jer se zbog klimatskih obilježja Mediterana prostori na Poluotoku puno više prozračuju nego u nekim drugim krajevima Hrvatske.


Smanjiti izloženost


No usprkos tome, pronađeno je nekoliko lokacija gdje su vrijednosti radona povišene. U područnoj školi u Kaštelu, kod Umaga, blizu granice sa Slovenijom, zabilježena je koncentracija od čak 1.200 bekerela po kubnom metru, a da tlo na tom području ispušta velike količine radona dokazuje i mjerenje u obližnjem područnom vrtiću u kojem se također koncentracija približila brojci od 1.000 bekerela. Među školama koncentracija radona viša od prihvatljive zabilježena je i u Lupoglavu, Potpićnu, Nedešćini, Žminju i još nekim školama središnje Istre, dok je u Puli najviša koncentracija izmjerena u talijanskoj osnovnoj školi Giuseppina Martinuzzi. Uz spomenuti Kaštel tu su i vrtići u Lupoglavu, Svetom Petru u Šumi, Karojbi te talijanski vrtić Rin Tin Tin koji se nalazi na istoj adresi kao i talijanska osnovna škola u Santoriovoj ulici u Puli.


Rezultati mjerenja obavljenog u Istarskoj županiji i zemljovid s izmjerenim koncentracijama može se pronaći na internetskoj stranici Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, te su se pojedini ravnatelji ustanova na lokacijama na kojima su izmjerene koncentracije više od propisanih javili i zatražili upute kako da taj problem riješe, odnosno kako da izloženost radonu svojih štićenika smanje na najmanju moguću mjeru.


Kako ističe Radolić, kratkoročno je to moguće učiniti čestim prozračivanjem prostora i monitoringom razine ovog opasnog prirodnog plina u objektima koji su se našli pod crvenom oznakom, no okvir za trajnija rješenja trebao bi dati Akcijski plan za radon, koji bi, prema najavama, svjetlo dana trebao ugledati do konca ove godine. (Milan PAVLOVIĆ)

Link

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU


radon prirodni plin koncentracija oš vitomir širola pajo oš vladimir nazor