Kompleks spomenika rudaru borcu dovršiti će se fazno u četiri godine

Kompleks spomenika rudaru borcu dovršiti će se fazno u četiri godine

1.6.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gotovo da je nemoguće proći kroz Labin i ne vidjeti gigantski spomenik u samom središtu gradskih prometnica, spomenik Rudaru borcu, čiji su autori preminuli labinski kipar i slikar Quintino Bassani i rovinjski  arhitekta Berislav Iskra a koji gotovo četrdeset godina čeka da se završi a sada nakon toliko desetljeća i obnovi. Upravo je to zanimalo vijećnika Rasima Halilovića (IDS – ISU) na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina.

Odgovarajući na pitanje, pročelnica Upravnog odjela za prostorno ređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata  Grada Labina, Anamarija Lukšić, podsjetila je na važnost ovog monumentalnog spomenika, koji predstavlja memoriju na rudare i sve ono što Labin veže uz rudarstvo. Dugo niz godina govori se o njegovoj obnovi, te je nakon četrdeset godina vrijeme da se to i učini. Ovaj prostor neće biti samo spomenik , već će omogućiti održavanje kulturnih i drugih događanja.

Grad Labin se odlučio da se sredstva previđena za završetak spomenika planiraju kroz više proračunskih godina, odnosno kroz četiri godine, od 2022. do 2025. godine.  Procijenjena vrijednost radova za kompletan zahvat raspoređena su u dvije grupe. Jedna grupa obuhvaća građevinske radove a druga  dekorativnu i javnu rasvjetu. Građevinski radovi su procijenjeni na 4,980  milijuna kuna uvećano za PDV-e, a za dekorativnu i javnu rasvjetu 1,300 milijuna kuna uvećano za PDV-e. Okvirni sporazum je sklopljen sa dva ponuditelja za svaku grupu radova posebno, a potom se sklapaju  godišnji  ugovori, pojasnila je pročelnica Lukšić, te dodala:  Svjedoci smo dešavanja na tržištu uslijed pandemije a potom i rata u Ukrajini,  pa ćemo ovom Gradskom vijeću predložiti za 2022. i 2023. godinu sredstva u visini od  4,020 milijuna kuna, što će nam omogućiti da već u ovoj fazi, ugovorom za 2022. godini, Grad Labin nabavi sav građevinski materijal i materijal za rasvjetu, kako bismo preduhitrili otežane isporuke i povećanje cijena na jesen. Radovi bi započeli u rujnu odnosno listopadu ove godine a nastavili bi se kroz proračunsku godinu 2023. S tom fazom radova u naravi biti će uređen centralni dio spomenika.

spomenik rudaru borcu spomenik obnova anamarija lukšić