Komemoracija za Josipa Diminića

Komemoracija za Josipa Diminića

30.5.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ostalo

U gradskoj vijećnici danas je održana komemoracija Grada Labina preminulom Josipu Diminiću, velikom umjetniku, kiparu i slikaru iz Labina. Na komemoraciji su uz gradonačelnika Valtera Glavičića, Branku Šulc, izaslanicu Ministarstva kulture RH te pročelnika upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimira Torbicu, posljednju počast u tuzi i poštovanju odali mnogobrojni kolege i prijatelji.

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić u svom se govoru oprostio od velikog prijatelja Grada Labina, ali i naglasio da koliko god prebirali po njegovom životu,  zbrajali fragmente njegovoga života i umjetnosti, zbilja je teško posložiti sve učinjeno i sabrati sve što je stalo u njegov život. A treba i danas, kada pokušavamo osvijestiti neminovnu činjenicu njegovoga odlaska i gubitka za Labin za sve nas, istaknuti njegov doprinos labinskoj i hrvatskoj umjetnosti, kulturnom i umjetničkom životu Istre i Hrvatske.

„Nemjerljivog su značaja njegove umjetničke inicijative: Mediteranski kiparski simpozij u Dubrovi kao najvrjednija,  projekt Bijela cesta i Amfiteatar u okvirima MKS-a,  Labinski atelieri krajem 60-tih godina, labinska Gradska galerija, Labinski uzlet likovnosti, brojne skulpture u javnim prostorima, autorstvo 12 grafičkih mapa, knjiga zapisa s puta po Kini, knjiga crteža i zapisa Rišem pišem i mnoge druge inicijative i projekti.  S punim pravom možemo reći - život ostvaren i življen kroz umjetnost.  Hvala ti za sve što si učinio i za Labin i za hrvatsku umjetnost. Hvala ti za djelić  vremena u kojemu si bio s nama, koji si s nama dijelio.  Ono što ostaje bezvremenski, zauvijek prisutno sa nama jesu tvoja djela ali i tvoja nevjerojatna energija, upornost, zanos u svemu što si radio. I zato dragi Josipe trajno ostajemo  tvoji dužnici i štovatelji. A ti koji si tako upuno i strastveno stvarao i živio, dragi prijatelju  : ODMORI SE.“ – zaključio je svoj dirljiv govor gradonačelnik Glavičić

josip diminić in memoriam umjetnost umjetnik bijela cesta komemoracija