Komemoracija u Šajinima i Bokordićima

Komemoracija u Šajinima i Bokordićima

11.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

BOKORDIĆI/ŠAJINI - Prošlo je 65 godina od fašističkog zločina nad nevinim žrtvama sela Bokordići na Savičenštini i Šajini na Barbanštini. Fašisti su 9. siječnja 1944. spalili oba sela i pobili 73 mještanina.

Ispred spomen-obilježja u oba sela jučer su se tim povodom okupili žitelji, predstavnici općina Barban, Svetvinčenat i Matulji, mjesta Lipa, boračkih organizacija obiju općina, županijskog SAB-a, delegacija civilnih invalida Istarske županije te mnogi drugi.
Komemoracija je počela u Bokordićima, gdje je jedan od svjedoka tragedije Anton Macan ispričao svoja sjećanja na taj dan, a potom su vijenci položeni na spomenik u Šajinima. U tom je mjestu kao i svake godine održana sveta misa, a nakon odavanja počasti nevinim žrtvama u društvenom se domu također moglo čuti kako je taj dan prije 65 godina izgledao.

U noći s 8. na 9. siječnja pripadnici fašističke Crne legije 194. puka 71. pješačke divizije Wehrmachta zapalili su selo i divljački pobili 52 Šajinca te 22 žitelja Bokordići. Uz to spalili su i opljačkali kuće te pobili stoku. Nakon Šajina fašisti su zločine počinili i u zaselku Računići.

B. B.

komemoracija Anton Macan Šajini Barban Bokordići zločini 2.svjetski rat tragedija sjećanje NOB