Komemoracija u Labinu: Zbog budućnosti ne smijemo zaboraviti prošlost te žrtve Vukovara i Škabrnje

Komemoracija u Labinu: Zbog budućnosti ne smijemo zaboraviti prošlost te žrtve Vukovara i Škabrnje

19.11.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na dan kada obilježavamo jedan od najvećih povijesnih datuma naše države, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga, na spomen obilježju u Parku hrvatskih branitelja u organizaciji Grada Labin veliki je broj okupljenih odao počast svim poginulim, ranjenim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima.

Tom su prigodom delegacije Grada Labina i općina Labinštine, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruženja antifašističkih boraca, udruge Josip Broz Tito, Župnog ureda Labin, Policijske postaje Labin, Javne vatrogasne postrojbe Labin, vijećnika Gradskog vijeća Grada Labina, i brojnih sugrađana položili vijence i zapalili svijeće, a minutom šutnje odana je vječna zahvala onima koji su omogućili da svoje živote i živote naših potomaka živimo u miru i toleranciji. Zanimljivo je kako su komemoraciji prisustvovala i djeca, odnosno prvopričesnici i krizmanici iz labinske Župe.

Nakon minute šutnje i odavanja počasti, okupljenima se obratio Enes Suljić, predsjednik labinske HVIDRA-e koji je naglasio povijesne i bolne činjenice o ratu te naglasio kako moramo graditi budućnost baziranu na demokraciji kako se slične strahote više ne bi ponovile.

Gradonačelnik Grada Labina obratio se prisutnima i istaknuo zahvalnost i pijetet prema svima onima kojima danas odajemo počast i zahvalu. Naglasio je i kako su upravo djeca koja su večeras prisutna ono zbog čega moramo graditi bolju budućnost.

„Baš zbog ove djece koja su večeras sa nama moramo biti spremni uputiti jednu poruku da budemo mi svi zajedno to svjetlo koje nosi naprijed, snaga koja gura, i vuče nas u neko novo doba gdje ćemo znati koji su pravi temelji. Temelji slobode, pravde i poštenja. No, ponavljam, da svega ovog nije bilo u našoj prošlosti, kao što kaže ime skulpture iza nas, tih Vrata u bolji život ne bi bilo. Upravo zato uvijek ćemo se prisjećati svega toga, pogotovo žrtava jer oni su dali svoje živote i zadužili su sve nas. Baš zbog toga to moramo uvijek ponavljati, bez obzira na želje nekih da se o tome šuti. Moramo ponavljati upravo iz razloga kako bi znali što i kamo ići u budućnosti.“ – zaključio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić

Komemoraciju je uveličao maestro Franko Ružić prigodnim skladbama, a nakon komemoracije prisutni su se u koloni zajednički uputili prema Podlabinu gdje je održana i Sveta misa.

komemoracija dan sjećanja vukovar trg hrvatskih branitelja polaganje vijenaca