Koje su stvarne posljedice gradnje Plomina C i tko obmanjuje javnost?

Koje su stvarne posljedice gradnje Plomina C i tko obmanjuje javnost?

7.5.2013. // Zelena energija // Objavljeno u kategoriji Ekologija

U petak, 03. svibnja 2013. Međunarodna organizacija Greenpeace te udruge Zelena akcija i Zelena Istra predstavili su publikaciju pod naslovom: „Skriveni troškovi ugljena – posljedice izgaranja ugljena na zdravlje ljudi i gospodarstvo“ koju smo uz dopuštenje Zelene Akcije učinili dostupnom našim čitateljima u prilogu ovog članka. Glavni zaključci konferencije su da bi izgradnja Plomina C mogla rezultirati preuranjenom smrću 680 osoba tijekom životnog vijeka elektrane te preko 36 tisuća bolesti dišnog sustava. Također je istaknuto da bi vanjski troškovi onečišćenja uzrokovani izgradnjom ovog bloka trebali biti veći 128 milijuna eura godišnje i to se odnosi na trošak koji ne preuzima nositelj djelatnosti.

Hrvatska treba poštivati europske ciljeve za smanjenje onečišćenja

Predstavnik Greenpeacea Gergely Simon je zaključio da je onečišćenje zraka najveća prijetnja zdravlju građana u Europi te da izgradnja termoelektrane na ugljen garantira pojačano onečišćenje najmanje idućih 40 godina, dok je predstavnik iste organizacije Jiri Jerabek istaknuo kako je ova godina proglašena „Europskom godinom zraka i da Hrvatska koja za manje od 2 mjeseca postaje članica UE treba voditi računa o europskim ciljevima za smanjenje onečišćenje te realizirati projekte koji minimiziraju negativan utjecaj na kvalitetu zraka.

Burna reakcija HEP-a na zaključke studije

Na zaključke koje su iznijeli Greenpeace i Zelena akcija u četvrtak je prema pisanju portala Poslovni.hr oštro priopćenjem reagirao HEP u kojem ističe da Zelena Akcija iznosi tvrdnje o preuranjenim smrtima i utjecaju na zdravlje s preciznim brojkama bez navođenja metodologije i modela koji su korišteni za njihovu procjenu i izrazio svoju sumnju u stručnost osoba koje su napravile tu analizu. HEP je također iznenađen što je prema njihovim tvrdnjama dr. Davor Škrlec iskazao svoju potporu tvrdnjama Zelene Akcije kada je stručno povjerenstvo kojem je on bio na čelu prihvatilo zaključke studije utjecaja na okoliš u kojoj su iskazani eksterni troškovi i utjecaj na zdravlje zahvata TE Plomin C. Predstavnici HEP-a također upozoravaju da postoji mogućnost da su proračunati troškovi onečišćenja prema cijenama CO2 emisija na tržištu emisijskih jedinica i da se time obmanjuje javnost.

 

Odgovor Greenpeacea i Zelene akcije na optužbe HEP-a

U tijeku dana dobili smo i reagiranje Zelene akcije na optužbe HEP-a u kojem se ističe da su predstavnici Greenpeacea na predstavljanju publikacije detaljno obrazložili što je vidljivo i iz prezentacija koje su dostupne na stranicama Zelene akcije  te da je prilikom procjene utjecaja na okoliš korištena standardna metodologija Europske agencije za okoliš (EEA), prethodno korištena u studiji te agencije iz 2011. pod naslovom "Stvarni troškovi onečišćenja zraka od industrijskih pogona u Europi" te ističu da se postojeći blok termoelektrane, TE Plomin 1, ionako mora zatvoriti zbog novih propisa o zagađenju zraka.

Kod procjene eksternih troškova, prema riječima Zelene akcije, korištena je metodologija iz spomenute studije EEA iz 2011. godine, gdje je taj trošak procijenjen na 33.6 eura po toni CO2. Prema njihovim riječima, različite europske i svjetske institucije i vlade u procjenama koriste različite vrijednosti, a one se kreću u rasponu od 3 do 70 eura po toni CO2, a budući troškovi vezani uz klimatske promjene ovise o našem ponašanju danas, točnije o količini stakleničkih plinova koje će čovječanstvo proizvesti. Optužbe HEP-a na račun napravljene studije nazvane su proizvoljnim i uvredljivima.

 

Koga zanima detaljna analiza problema u prilogu ovog članka nalazi se i studija Greenpeacea za slučaj Plomina C u kojoj se nalaze svi navedeni argumenti, a javno je dostupan i netehnički sažetak Studije utjecaja na okoliš za Plomin C (.pdf) koju je izradila tvrtka EKONERG i koja bi trebala potkrijepiti HEP-ove tvrdnje.  

 

Greenpeace publikacija - Skriveni troškovi ugljena

 

 

Izvor: Zelena energija

 

 

te plomin te plomin tep c zeleno ekologija ugljen plin hep greenpeace