Kod Zajci se sudarila 2 motociklista

Kod Zajci se sudarila 2 motociklista

12.9.2023. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Prometna nesreća dogodila u nedjelju 10. rujna 2023. godine se oko 14.20 sati, kada je 50-godišnji češki državljanin upravljao motociklom, češke registracijske oznake, iz smjera Gologorice prema Zajcima. Vozač je po izlasku iz oštrog zavoja zbog neprilagođene brzine sletio s ceste, a potom je u njega udario drugi motocikl, češke registracijske oznake, kojim je iza njega upravljao 20-godišnji češki državljanin, a koji je također u zavoju sletio s ceste zbog neprilagođene brzine. U nesreći je 50-godišnjak teško ozlijeđen te je zadržan na liječenju u riječkoj bolnici, dok su njegova 50-godišnja putnica i drugi vozač motocikla lakše ozlijeđeni.

Kako bi se smanjio broj stradavanja i povećala sigurnost motociklista i mopedista u prometu, apeliramo na vlasnike i vozače motocikala i mopeda da:

  • kreću propisanim brzinama, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku,
  • upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom,
  • upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno  koja imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka
  • tijekom vožnje motociklima i mopedima obavezno koriste zaštitnu kacigu, pri čemu mislimo na vozače i putnike, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna posebice ukoliko bi sudjelovali u prometnim nesrećama (motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i drugo). 


Vozači automobila, u odnosu na vozače motocikala i mopeda pripazite da im ne oduzmete prednost prolaska jer precjenjujete svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjujete opasnosti u prometu. Prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, obratite pozornost na ovu kategoriju vozača, tako da vam se ne nađu u tzv. „mrtvom kutu“ bočnog ogledala. Vodite računa da su motocikli (a sve više i mopeda) vozila koja obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti relativno jako velika ubrzanja.

motori prometna nesreća tjelesna ozljeda