Književna večer s Oljom Savičević Ivančević: I bez Keka Laube, `Adio, kaoboju`

Književna večer s Oljom Savičević Ivančević: I bez Keka Laube, `Adio, kaoboju`

27.10.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Manifestacija Mjesec hrvatske knjige koju Gradska knižnica Labin obilježava nizom zanimljivih radionica, nastavljena je predstavljanjem knjige "Adio, kauboju" (Algoritam) Olje Savičević Ivančević. Književnu večer otvorila je v.d. ravnateljica knjižnice Lilijana Vale, a knjigu i autoricu predstavila je u utorak Morin Kudić, koju je najprije zanimalo kako se jedna mlada književnica odlučila u svojoj 29. godini napustiti `siguran` posao u prosvjeti i otisnuti se na neizvjesno putovanje profesionalnim književnim vodama, te je li bilo teško napisati roman budući da se dosad bavila kratkim pričama i poezijom.

- Moram priznati da je bilo puno teže jer je moj cilj bio prenijeti u roman sve što sam naučila prvenstveno kao čitateljica, a potom i kao autorica poezije i kratkih priča. Htjela sam zadržati jezični ton kojim se inače pišu kraće forme, kazala je Savičević Ivančević.

Spisateljica je napomenula kako namjerno u  svom izričaju ne koristi arhaične izraze jer smatra da bi njezin uradak trebao biti ogledalo vremena u kojem nastaje. Tako se u njezinim djelima često koriste vulgarizmi, kratice, kao i Internet jezik. Osvrnula se i na za današnje vrijeme ironizirajuće riječi, poput `časti`, `pravde` i slično koje u današnjem svijetu pri samom spomenu izgube smisao te djeluju ironično i isprazno. Što je na vrlo zoran način prikazala i u svom najnovijem romanu.

Na upit o tom podilazi li mainstremu  publike i nakladnika, odgovara da je svjesna činjenice da enormne naklade pripadaju romanima raznih celebrity-ja, motiv je pisanje bez opterećivanja o eventualnom (ne)prihvaćanju od strane šireg čitateljstva. Roman nije sa široke mase, ali je shvatila da je pogodila `u sridu` kad se ukazala potreba za tiskanjem drugog izdanja romana.

Savičević Ivančević je napomenula da je knjiga podijeljena u dva djela: eastern i western, te da radnja prati povratak glavne junakinje u svoj rodni kraj i njena sjećanja na djetinjstvo. Autorica je radnju romana smjestila u jedno neimenovano predgrađe Splita.

Roman "Adio, kauboju" nije samo sjećanje protagonistkinje na djetinjstvo i oca koji je volio špageti vesterne. Radi se o romanu koji propitkuje druge važne teme kao što je tragedija i način na koji na nju reagiramo, što nas u tragediji spaja, a što odvaja, te što se promijenilo, a što je ostalo slično između ta dva sasvim različita svijeta koja odvajaju tragične 90-e i rat.

Simpatična je spisateljica spomenula da se unatoč propitkivanju, ne radi o njezinoj autobiografiji. Književni susret koji je trajao više od sata bio je prožet čitanjem ulomaka njezinog najnovijeg uratka.

O uspjehu romana govori i činjenica što se roman prevodi i na strane jezike, dok će premijeru u Njemačkoj doživjeti točno 11. ožujka iduće godine.

Olja Savičević Ivančević kroz nekoliko dana gostovati će na 55. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

 

Gradska knjižnica Labin realizirala je jedno od dva iznenađenja. Nagrađivana labinska spisateljica Malvina Mileta, na iznenađenje gošće, prevela je nekoliko njenih proznih uradaka  na labinski dijalekt - cakavicu, na oduševljenje okupljenog auditorija. Ideja dovođenja legendarnog labinskog `šerifa` Keka Laube,  nije urodila plodom zbog nemogućnosti kontakta, koji bi se zasigurno uklopio u kontekst priče o kaoboju.


Olja Savičević Ivančević je osim romana "Adio, kauboju" objavila i "Kućna pravila", pjesničku zbirku nagrađenu Kiklopom, te zbirku kratkih priča "Nasmijati psa". Svoju prvu zbirku pjesama izdala je u četrnaestoj godini.

Za glazbeni dio programa pobrinula se Ana Verbanac, učenica šestog razreda harmonikaškog odjela Osnovne glazbene škole Matka Brajše Rašana u klasi profesorice Karmen Brajuha.

mjesec hrvatske knjige kultura obrazovanje olja savičević ivaničević sanja pilić gradska knjižnica labin malvina mileta morin kudić