Kći Gustava Pulitzera Finalija otvorila istoimeni trg u Raši (Audio)

Kći Gustava Pulitzera Finalija otvorila istoimeni trg u Raši (Audio)

5.11.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Svečanoj sjednici Općine Raša  prisustvovala je i Natasha Pulitzer Finali koja je poručila da je ponosna remek dijelom svoga oca te je kazala da je najveće priznanje jednom arhitektu kada se sredina uklopi u arhitekturu za što je Raša odličan primjer. Izuzetno je zadovoljna što su u Raši prepoznali kvalitetu projekta velikog arhitekta Gustava Pulitzera Finalija te su trg ispred Općinske vijećnice nazvali njegovim imenom. U društvu načelnika Knapića te predsjednika Općinskog vijeća Marčela Tenčića otkrila je ploču sa novim nazivom trga. Manifestaciju je svojim programom uveličao Gradski puhački orkestar iz Labina, djeca iz Dječjeg vrtića «Pjerina Verbanac» te učenici Osnovne škole «Ivan Batelić». Članovi Radničko kulturno-umjetničkog društva Rudar prezentirali  su zavidnu  interpretaciju istarskog plesa.

U prigodnom govoru načelnik Općine Raša Josip Pino Knapić kazao je da Raša plijeni pažnju svojom arhitekturom te će tražiti da se Rašu proglasi zaštićenim gradom moderne arhitekture. Pohvalio je suradnju koalicije IDS-SDP te je naglasio da će se i dalje boriti za dobrobit općine. Spomenuo je Prostorni plan za koji je kazao da lagano šepa, ali da će uz  sitne dorade biti priveden kraju.

Sa sigurnošću tvrdi da neće doći do devastiranja obale već će se razvoj turizma morati prilagoditi postojećem stanju. Uvjeren je da u Raši ima još potencijala za razvoj gospodarstva posebice ako bi se obnovili postojeći objekti, primjerice zgrada Prvomajske.  Nikako ne može izostaviti problem sa vodoopskrbom koji muči gotovo cijelu općinu. Ne može se pomiriti sa činjenicom da Raša koja opskrbljuje gotovo cijelu Labinštinu ima dijelove koji nisu pokriveni vodovodnom mrežom. (Prilog Pino Knapić)

 

Foto:  Trenutak proglašenja Trga Gustava Pulitzera Finalija, Barkun

 

Gustavo Pulitzer Finali trg Općina Raša Raša NK Raša 1938 Renato Percan Marcelo Tenčić Đino Jelčić laureati nagrade Dan Općine Raša RKUD Rudar