Kaznena prijava protiv Labinjana V.F. (41) zbog utapanja Austrijanca u Sv. Marini u rujnu ove godine

Kaznena prijava protiv Labinjana V.F. (41) zbog utapanja Austrijanca u Sv. Marini u rujnu ove godine

29.12.2009. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Djelatnici PU istarske su provedenim krim. istraživanjem i vještačenjem utvrdili osnovanu sumnju da je 41-godišnjak  s područja Labina počinio teško djelo protiv opće sigurnosti (iz čl. 271. st. 4. u svezi sa člankom 263. st. 2. i 4. Kaznenog zakona).
Naime, osnovano se sumnja da 41-godišnjak, kao odgovorna osoba za stručnu provedbu i nadzor organiziranog ronjenja nije postupao po propisima o zaštitnim mjerama i time je prouzročio smrt, utapanje 57-godišnjeg austrijskog državljanina, 6. rujna u 15.30 u mjestu Sv.Marina, Općina Raša.

41- godišnjak je kazneno djelo počinio jer je kao odgovorna osoba za stručnu provedbu i nadzor organiziranog ronjenja postupio protivno Pravilniku o obavljanju podvodnih aktivnosti i protivno standardima Hrvatske ronilačke škole. Tijekom provedbe organiziranog ronjenja  nije bio na mjestu ronjenja niti je osigurao potrebnu opremu za pružanje prve pomoći.

U dogovoru sa Županijskim državnim odvjetništvom protiv 41-godišnjaka slijedi podnošenje adekvatne kaznene prijave redovnim putem.

 

Neslužbeno doznajemo da se radi o Valteru Frankoviću, kojeg se sumnjiči za teško kazneno djelo protiv opće sigurnost u vezi s dovođenjem u opasnost života i imovine. Kako policija kaže, Franković kao odgovorna osoba za stručno provođenje organiziranog tečaja ronjenja u ronilačkom centru Sveta Marina iz istoimenog mjesta blizu Labina nije postupao prema propisima o zaštitnim mjerama te je time prouzročio smrt ronioca 6. rujna ove godine.
Prema neslužbenim podacima, istragom je utvrđeno da Franković nije nadzirao svoju skupinu nego je za tečaja sjedio u uredu. Time se ogriješio o Pravilnik o obavljanju podvodnih aktivnosti Hrvatske ronilačke škole.

Osim toga, omogućio je Felberu, roniocu s položenom jednom zvjezdicom, ronjenje na dubini većoj od deset metara i to bez nadzora.

Podsjetimo, mediji su dan poslije utapanja prenijeli da je austrijski ronilac preminuo nakon što mu je pozlilo dvjestotinjak metara od obale.

(Večernji list)

 

 

utapanje kazneno djelo sveta marina ronjenje odgovornost kazneno djelo protiv opće sigurnosti državno odvjetništvo ŽDO