KARVOVA PLACA - VINEŽ - LABINSKA REPUBLIKA 1921, udruga koja će promicati i razvijati rudarsko-kulturnu baštinu. Među prioritetima su OBNOVA VODOTORNJA IZ 1915., ZGRADA VAGE I TELEFONSKE CENTRALE IZ 1890.

KARVOVA PLACA - VINEŽ - LABINSKA REPUBLIKA 1921, udruga koja će promicati i razvijati rudarsko-kulturnu baštinu. Među prioritetima su OBNOVA VODOTORNJA IZ 1915., ZGRADA VAGE I TELEFONSKE CENTRALE IZ 1890.

3.3.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Pozdrav udruge je rudarski pozdrav "Sretno!", a za Dan udruge odabran je Dan rudara 2. ožujak. Rezultat je to peticije koju je potpisalo više od 370 građana Vineža i okolice, kojom su inicirali osnivanje udruge

Na Vinežu je osnovana udruga građana "Karvova placa - Vinež - Labinska republika 1921." Skraćeni naziv udruge je "Karvova placa Vinež", a za himnu udruge odabrana je "Rudarska himna". Pozdrav udruge je rudarski pozdrav "Sretno!", a za Dan udruge odabran je Dan rudara 2. ožujak. Rezultat je to peticije koju je potpisalo više od 370 građana Vineža i okolice kojom su inicirali osnivanje udruge.

- Karvova placa je desetljećima zanemarivana, zapuštena i nikad nije realiziran niti jedan projekt koji su građani Vineža predlagali i usvajali. Udruga je osnovana u cilju promicanja i razvitka te unapređenja rudarske-kulturno povijesne baštine ovih prostora, a i šire. Mislimo svojim projektima i programima "spojiti" ovaj povijesni prostor, kako 'Karvovu placu Vinež' tako i Krapan i Štrmac. Jedan od prioriteta našeg programa bit će inventura stanja i pravni status prostora Karvove place, rekao je dopredsjednik udruge Mladen Bastijanić.

Govoreći o prioritetima, naglasio je da žele sačuvati i obnoviti objekte, kao što su vodotoranj iz 1915. godine, zgrada vage i telefonske centrale iz 1890. godine.

- S programom i projektima upoznat ćemo javnost i sve institucije već za desetak dana. Želimo biti otvoreni i transparentni prema svima, ali želimo i da naši građani, kroz našu udrugu, budu konstruktivni i korektivni faktor realizacije i očuvanja Karvove place u cjelini, rekao je nadalje Bastijanić.

- Povijesni događaj od prije 99 godina daje nam poticaj i snagu da u tome uspijemo tako da bar za 100-godišnjicu proslave možemo ponosno stajati na Karvovoj placi ne srameći se naših postupaka i rudarskog rada u prošlosti, zaključio je dopredsjednik udruge Mladen Bastijanić.

Za predsjednika je izabran Šime Martinović, a za tajnicu Jelena Paunović Štifanić.


Branko Biočić

udruga krvova placa jelena paunović štifanić šime martinović udruga krvova placa vinež