Kako građani ocjenjuju uređenost Grada Labina: Građani stroži od “turističkog” žirija

Kako građani ocjenjuju uređenost Grada Labina: Građani stroži od “turističkog” žirija

28.10.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Pitali smo Labinjane kako ocjenjuju uređenost grada, odnosno dijele li mišljenje žirija Hrvatske turističke zajednice, u čijoj je akciji Zeleni cvijet Labin, drugu godinu uzastopce, osvojio "srebro". Prvo mjesto u toj kategoriji kontinentalnih mjesta (koja nemaju izravan doticaj s morem) do 20 tisuća stanovnika osvojile su Stubičke Toplice, a treće Daruvar.

 

Eva Milošević, umirovljenica,

Ulica Mate Blažine: Koliko se u Gradu i komunalnom poduzeću trude, zaslužuju nagradu. Građani, međutim, okoliš ne čuvaju - slobodno nadograđuju šupe, parkiraju svuda, i po travnjacima, iako je obližnji parking slobodan. Kao da ne znaju da košnja i održavanje koštaju!A baš su oni najglasniji u kritici, ne priznaju ni ono očigledno dobro. Labin je izrastao u jako lijep grad. I inače je bilo zelenila, no sada je to osmišljeno, sve djeluje kao cjelina. Doprinosimo i mi, stanari zgrada, skupo plaćajući obnove fasada. Još kad nam dogodine obnove Spomenik rudaru preko puta...

Aleksa Ružić, hotelijerskoturistički tehničar, Kature: Ne znam kako je u drugim gradovima, ali mi idemo nabolje, pogotovo se to odnosi na centar gdje su i fasade sanirane. Grad je čist, to je najvažnije. I ovdje na Katurama uvijek kose i čiste, a bit će dobro kad nam, barem su tako najavili, urede trg. Počet će graditi i zgradu, rade kružni tok na ulazu u grad, što je pametno jer će se stati na kraj velikim brzinama. Mogli bi i u cijeloj Istarskoj ulici kroz naš kvart, kad je već tako prometna, obnoviti asfalt.

Dijana Miletić, medicinska sestra, Barbići: Labin je ureden, no moglo bi i bolje. U centru je OK, ali evo ove zgrade na Katurama preko Lidla kvare sliku. Vape, kad se već počelo obnavljati ostale, za obnovom i ličenjem. Grad je čist, dobro je što su napokon počeli obnavljati ceste, makar me zanima zašto se kružni tok, umjesto na ulazu u Labin, ne gradi na raskrižju kod Elektroistre, gdje budu velike gužve, pogotovo ljeti.

Mirzet Begić, elektrozavarivač,

Podlabin: Harlem je najružniji dio grada. Iako zaraduje novac Gradu od najma štanderima na sajmu, poslije kojeg nam sme_e ostaje između ulaza i garaža, stanari moraju sami plaćati uredenje okućnica. Na cesti nam je rupa do rupe, nemamo ni ležećih policajaca, iako ih, i zbog blizine škole, stalno tražimo. Jedini smo kvart bez dječjeg igrališta. U Labinu

se održavaju tri rotora i za to se dobila nagrada. Umjesto što cvijeće stavljaju duž glavne ceste, gdje je najfrekventnije, bolje da nam pomognu urediti okoliš zgrada sufinancirajući materijal i sadnice.

Ondina Milevoj, konobarica, Kature: Vide se mali pomaci, ali moglo bi i bolje. Na primjer, kod tzv. Novih zgrada stanari si na svoju ruku naprave barake za drvo, netko si sazida i garažicu za auto. To bi sve trebalo ukloniti ili bi se pak moralo propisati obrazac po kojem se može raditi, da to nečemu nalikuje. Pjacal nam je još uvijek katastrofa, trebalo ga je već srediti, s obzirom na to da ondje djeluje dosta tvrtki.

Stari grad, gdje radim, prilično je čist, samo bi komunalci mogli brže reagirati ako vide kakav komad krupnog otpada, hladnjak, primjerice, kod kontejnera.

Anketirao i snimio I. RADIĆ

Foto: Labin.hr

 

Zeleni cvijet Labin TZ Turistička zajednica nagrada demetlika anketa mišljenje građana