Kajin: Novac od prodaje zemljišta gradovima i općinama, a ne u državni fond

Kajin: Novac od prodaje zemljišta gradovima i općinama, a ne u državni fond

7.4.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

Damir Kajin, potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik, komentirao je na konferenciji za novinare u Puli najavu premijera Sanadera o prijedlogu donošenja Zakona o turističkom zemljištu, navodi IDS u priopćenju. 

- „Želim istaknuti da se mi ovdje u Istri već gotovo 15 godina borimo za turističko zemljište. To je zemljište do ''93. pripadalo bivšim Skupštinama općina. U Istri smo uspjeli zaustaviti uknjižbu tisuća i tisuća hektara takozvanog turističkog zemljišta koje su za svoj račun htjele uknjižiti turističke kuće od Jadranturista na dalje, a jednako vrijedi i za poljoprivredno zemljište", kaže Kajin.

Kako Sanader najavljuje, novac od prodaje tog zemljišta slijevao bi se u poseban državni fond iz kojeg bi se kasnije financirala turistička djelatnost. „Prvo da kažem da nikakav zakon neće biti usvojen do sezone, jer za vrijeme trajanja lokalnih izbora Sabor neće zasjedati. Znači da će se to zemljište, svi kampovi i drugo i dalje koristiti bez naknade i 2009. godine kao i zadnjih petnaest godina.

No, ono što je za Istru najbitnije, taj zakon u cjelosti isključuje lokalnu samoupravu! Treba imat na umu da najviše tog turističkog zemljišta ima upravo u Istri, tako da će se ponovo dogoditi po Vladinom običaju da će sav novac koji će se prihodovati ovdje, u pravilu, odlaziti drugdje. Kamo, neću sad spekulirati ni sa Zadrom ni sa drugim destinacijama", izjavio je Damir Kajin.

Kajin drži da je to za Istru štetan zakon, i tvrdi da je to jedan od lajt motiva za lokalne izbore.

„Ako novac od prodaje turističkog zemljišta bude išao u državni fond to će značiti posvemašnju privatizaciju tog zemljišta i razumljivo je da će do njega doći - tko, oni koji su posjednici velikih kampova i kompleksa uz postojeće hotele i turističke tvrtke. Ispada da Istra ponovo od svojih nekretnina neće imati nikakave koristi, ali će zato sav taj novac s ovih prostora ići prema nekim drugim krajevima i tome se treba otvoreno suprotstaviti", ustvrdio je Kajin.         

Potpredsjednik IDS-a se osvrnuo i na protekla dva mandata župana Ivana Jakovčića te naglasio da nije otvoreno 6 tisuća, već najmanje 15 tisuća radnih mjesta i to velikom većinom u malim tvrtkama i obrtima o kojima primarno skrbi Istarska županija i gradovi i općine. „U ta dva mandata nezaposlenost je pala za točno 6121 radno mjesto s krajem 2008. godine", kaže Kajin.

Istaknuo je i kako je svih tih godina izvoz Istarske županije na godišnjoj razini rastao za oko 10 posto. „Izvoz se u tom razdoblju od 2001. do 2008. više nego udvostručio. Lani je iznosio primjerice  1,3 milijarde dolara", istaknuo je. Najveći izvoz od 618 milijuna dolara ima Pula, a to je gotovo kao izvoz cjelokupne Primorsko-goranske županije. Slijede Labin, Rovinj i Buzet.

U jednakom razdoblju niti jedna pravna osoba u Istarskoj županiji nije od Vlade dobila niti jednu kunu jamstva, posebno je to bitno reći za jedan Uljanik. Hrvatska će u ovoj godini ostati bez 80 tisuća radnih mjesta, procjenjuje se, a Istra samo može ostati bez dvije do tri tisuće radnih mjesta! U Vladu se Istra sigurno ne može pouzdati, govorio je Kajin.

„Mi od ove Vlade niti išta tražimo, niti smo od iste išta dobili, ali Istrijani s pravom očekuju da ih ova Vlada pusti da rade i nedjeljom i za Uskrs jer sezona 2009. bit će lošija nego 2008., i da Vlada odustane od privatizacije Uljanika", ustvrdio je i dodao da ono što je učinila IDS-ova lokalna vlast ''97. i ''98. kada su Uljaniku otpisana potraživanja veća od dvije trećine proračuna Grada Pule to nije učinio nitko u Hrvatskoj prema bilo kojem gospodarskom subjektu, niti jedan grad niti općina, ni Rijeka prema 3. Maju ni Split prema Brodosplitu, navodi IDS u priopćenju.

damir kajin politika labin izbori izbori2009 politikanstvo kandidatura ids